Реорганізація підприємства: чи потрібно звільняти працівників у разі приєднання підприємства до іншого й заново приймати їх на роботу?

Реорганізація підприємства: чи потрібно звільняти працівників у разі приєднання підприємства до іншого й заново приймати їх на роботу?

Звільняти працівників у зв’язку з реорганізацією підприємства не можна (окрім випадків скорочення), а до їх трудових книжок потрібно внести лише запис про реорганізацію (за аналогією із записом про перейменування підприємства).

Відповідно до ч. 4 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі— КЗпП), у разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Тобто, при реорганізації підприємства відбувається правонаступництво, у т. ч. й в трудових відносинах, а тому підстав для звільнення працівників немає (виняток становлять лише випадки, коли внаслідок реорганізації відбувається скорочення чисельності або штату працівників — за таких обставин проводиться звільнення за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

До трудових книжок працівників потрібно внести запис про реорганізацію підприємства — така необхідність зумовлена тим, що після приєднання зміниться назва підприємства, де вони працюють. Оскільки в Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58 (далі— Інструкція № 58) відсутні вказівки щодо того, яким саме чином вносити запис про реорганізацію, то зробити це слід за аналогію з внесенням запису про перейменування підприємства, що передбачено у п. 2.15. Інструкції № 58: окремим рядком у графі № 3 трудової книжки записати«Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізовано таким-то шляхом (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) до підприємства такого-то», а у графі № 4 зазначити підставу реорганізації — відповідний наказ (розпорядження), його дату і номер.
                                                                     Порада від газета «Консультанта Кадровика»


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити
КМУ Обласна дитяча клінічна лікарня,03.01.2020, 09:46
мої дії для податкової при приєднанні?

Залишити коментар

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI