Працівники бухгалтерії, які впродовж робочого дня працюють за комп’ютерами, звернулись до керівництва підприємства з питанням доплати їм за таку роботу або надання додаткової відпустки

Працівники бухгалтерії, які впродовж робочого дня працюють за комп’ютерами, звернулись до керівництва підприємства з питанням доплати їм за таку роботу або надання додаткової відпустки

На підставі чого керівник має право задовольнити ці вимоги працівників?

За законодавством підвищена оплата праці, встановлення скороченої тривалості робочого дня та надання додаткової відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці надається тільки на підставі результатів атестації робочих місць, порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442.  
   Якщо дотримуватись Гігієнічних вимог до організації роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин, затверджених постановою Головного державного лікаря України від 10.12.1998 р. № 7 (далі — Гігієнічні вимоги № 7), то робота на персональному комп’ютері не належить до робіт зі шкідливими умовами праці, а тому обов’язкова доплата за неї законодавством не передбачена.
   На скорочення тривалості робочого часу в Гігієнічних вимогах № 7 також не вказується, однак розділ 5 цього документа містить вимоги стосовно режиму праці і відпочинку при роботі з комп’ютером не менше 50 % робочого часу, зокрема, встановлення додаткових перерв для відпочинку.
З іншого боку, законодавство не забороняє роботодавцям визначити в колективному договорі роботу за комп’ютером як таку, що характеризується особливими умовами праці, та встановити окремі пільги для тих, хто за нами працює.  
   Щодо надання додаткової відпустки, то згідно з п.58 розділу ХХІІ додатку 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. № 1290, якою затверджені списки виробництв, робіт, посад та професій працівників, що мають право на додаткові відпустки, працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, належить додаткова відпустка тривалістю до 4 календарних днів. Конкретна тривалість цієї відпустки також має бути встановлена колективним (трудовим) договором або іншим внутрішнім документом підприємства.
                                                                                                         Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI