Кандидатів у держслужбовці перевірятимуть на знання української мови

Кандидатів у держслужбовці перевірятимуть на знання української мови

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 301 затверджено Порядок атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою (далі — Порядок № 301).

Атестацію проводитимуть уповноважені вищі навчальні заклади (далі— ВНЗ), які відповідно до ліцензії здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти в галузі знань «Публічне управління та адміністрування». Інформацію про уповноважені ВНЗ оприлюднюватимуть на їх офіційних веб-сайтах, а також на офіційних веб-сайтах Національного агентства України з питань державної служби та Міністерства освіти і науки України.

Процес атестації відбуватиметься у письмовій та усній формах. У письмовій формі атестація включатиме тестове завдання та письмовий переказ тексту з фахових питань, в усній — ділову розмову за визначеним сценарієм та повідомлення-презентацію на встановлену атестаційною комісією тему.

Учасники, які успішно пройдуть атестацію, отримуватимуть посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, яке діятиме безстроково.

Не атестуватимуть осіб, які в атестаті про середню освіту мають з української мови оцінку «5» (якщо атестат видано до 2000 року) або не менше 10 балів (якщо атестат видано після 2000 року), в дипломі про вищу освіту оцінку «відмінно» або ж диплом бакалавра чи магістра (спеціаліста) за спеціальностями «українська мова та література», «українська мова та література і іноземна мова», «філологія». Таким особам буде достатньо може звернутися до уповноваженого ВНЗ із заявою про видачу посвідчення на безоплатній основі, до якої мають бути додані копії документа про відповідний рівень освіти та усіх необхідних до нього додатків.

З повним текстом Порядку № 301 ви можете ознайомитися у вкладці з нормативно-правовими актами № 9 (141) – № 10 (142) газети «Консультант Кадровика».
                                                                                 Джерело газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI