Одна із працівниць, що перебуває у відпустці в зв’язку з вагітністю та пологами, надала бухгалтерії підприємства виклик на екзаменаційну сесію у ВНЗ

Одна із працівниць, що перебуває у відпустці в зв’язку з вагітністю та пологами, надала бухгалтерії підприємства виклик на екзаменаційну сесію у ВНЗ

Як бути в такій ситуації: переривати чи ні відпустку в зв’язку з вагітністю і пологами та як оплачувати період сесії?

Відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток і надається жінці з дня відкриття листка непрацездатності по вагітності та пологах. Перебування у такій відпустці є правом, а не обов’язком жінки, тому вона особисто вирішує, коли піти в неї. Так, жінка має право продовжувати працювати ще деякий час після відкриття листка непрацездатності або після пологів приступити до роботи раніше дати, вказаної в листку непрацездатності. При цьому право на одержання допомоги по вагітності і пологах виникає у працюючої жінки саме з дня початку відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами і виплачується за дні її фактичної тривалості.

Абзацом другим частини третьої ст.25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV передбачено, що в разі надання застрахованій особі відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами у період додаткової відпустки в зв’язку з навчанням, допомога по вагітності і пологах надається з дня виникнення права на відпустку в зв’язку з вагітністю та пологами. Оскільки право на цю відпустку виникає у жінки з дня відкриття листка непрацездатності по вагітності та пологах, виходить, що якщо жінка перебуває у додатковій відпустці в зв’язку з навчанням і настає час йти в декретну відпустку (відкрито лікарняний), їй з першого дня такої відпустки виплачується допомога по вагітності і пологах й, відповідно, виплата середнього заробітку припиняється.

Протилежна ситуація, коли жінка вже перебуває у відпустку в зв’язку з вагітністю та пологами й настає час екзаменаційної сесії у ВНЗ, законодавством не прописана. На нашу думку, переривати відпустку в зв’язку з вагітністю і пологами не потрібно, тобто, й під час екзаменаційної сесії жінка перебуватиме в ній і також буде отримувати допомогу по вагітності та пологах. 

Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI