Як отримати конкурентну перевагу завдяки добровільній сертифікації

Як отримати конкурентну перевагу завдяки добровільній сертифікації

BRC Food, GFSI, IFS Food, FSSC 22000 - як експортеру перетворити ці абревіатури в конкурентні переваги на канадському ринку та почати захоплювати полиці канадських супермаркетів.

15 червня відбулася остання сесія першого сезону cерії Smart Exports, яка стала заключною "вишенькою на торті" про добровільну сертифікацію та корпоративну соціальну відповідальність, до якою прилучилася наша команда PECB Ukraine.

Smart Exports - це серія освітніх семінарів для експортерів, створена за ініціативи Export Promotion Office/Офіс з Просування Експорту, Canada-Ukraine Chamber of Commerce, Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі - ITFC за сприяння Канадсько-українського проекту підтримки торгівлі та інвестицій.

Деякі види сертифікації (BRC Food, IFS Food, FSSC 22000 та інші) та дотримання норм корпоративної соціальної відповідальності формально є необов'язковими, проте в деяких ситуаціях (наприклад, під час співпраці з канадськими мережами супермаркетів), ці практики та сертифікати можуть стати вашим головним козирем в очах міжнародного партнера. Разом з експортерами ми досліджували, як використовувати ці практики, щоб отримати конкурентну перевагу та закріпити свої позиції на міжнародних ринках.

Про переваги та відмінності сертифікації  нам допомогла розібратися Уляна Литвин - провідний аудитор та тренер ТОВ "ІСОКАР Україна". На їі рахунку близько 150 проведених аудитів у відповідності до міжнародних стандартів у різних галузях виробництва - FSSC 22000, BRC Food, IFS Food, ISO 22000, ISO 9001, BRC Consumer Products, близько 100 проведених тренінгів за темами: GMP/GHP – програми-передумови побудови НАССР, вимоги до маркування, простежуваність, відклик/вилучення продукту; впровадження НАССР; стандарти IFS Food, FSSC 22000, BRC Food, ISO 22000, ISO 9001.

Так, для чого сертифікуватися?

  • Підвищується довіра споживачів до виробленої продукції
  • Відкривається можливість виходу на нові ринки, розширення вже існуючих ринків збуту
  • З'являються додаткові переваги при участі у важливих тендерах
  • Підвищується конкурентоспроможність продукції підприємства
  • Зарубіжні інвестори охочіше йдуть на капіталовкладення
  • Зниження кількості рекламацій за рахунок забезпечення стабільної якості продукції
  • Створення репутації виробника якісного та безпечного продукту

Для того, щоб отримати сертифікат, потрібно:

  • Визначитись із стандартом
  • Отримати копію обраної схеми або стандарту
  • Ознайомитись із вимогами та виявити прогалини у системі управління безпекою харчових продуктів між тим, де ви знаходитеся, і де ви повинні бути  (діагностичний аудит)
  • Запланувати бюджет на сертифікацію, ре-сертифікацію, наглядові аудити
  • Обрати сертифікаційний орган
  • Пройти навчання по обраному стандарті/схемі
  • Впровадити даний стандарт/схему
  • Провести передсертифікаційний аудит
  • Замовити та пройти сертифікацію
  • Після сертифікації підтримувати систему менеджменту якості та безпечності відповідно до вимог стандарту/схеми

Кожна країна вибірає для себе свою схему сертифікації, яка  охоплює вимоги стандарту ISO 22000, доповнює її додатковими вимогами, наприклад, до інтерєру, до конструкції для виробничих та складських приміщень та інше.

Так, наприклад, глобальна ініціатива з безпеки харчових продуктів (GFSI) - це ініціатива, що виходила від промисловості для забезпечення інтелектуального лідерства і керівництва по системах управління безпечністю харчових продуктів, необхідних для забезпечення безпеки по всьому ланцюжку поставок. Робота цієї ініціативи здійснюється в рамках співпраці між провідними фахівцями в галузі безпеки харчових продуктів у світі від роздрібної торгівлі, виробництва харчових продуктів, до міжнародних організацій, урядів, наукових установ і постачальників послуг. Країни, які входять до цієї ініціативної групи признають сертифікацію BRC Food, IFS Food, FSSC 22000 та інші, тому необовязково мати всім однакову. В Канаді найбільш розповсюджена- FSSC 22000, у Британії- BRC Food. Метою GFSI є забезпечення постійного вдосконалення систем управління безпечністю харчових продуктів, щоб забезпечити впевненість у постачанні безпечних продуктів для споживачів у всьому світі.

GFSI: «Сертифікований один раз – визнаний усюди».

Ми дуже вдячні спікерам Уляні Литвин (ISOQAR Ukraine) та Ростислав Куринько за дві години насичених знаннями та практикою.

Невеликий фотозвіт з семінару доступний за посиланням.

Наша компанія PECB Ukraine є офіційним представником в Україні сертифікаційного органу PECB Group Inc. (Professional Evaluation and Certification Board) в Канаді – світового лідера в галузі навчання і сертифікації персоналу, сертифікації систем корпоративного управління і продуктів відповідно до вимог міжнародних стандартів, включаючи ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 20000, ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27005, ISO 22301, ISO 26000, ISO 22000, OHSAS 18001, ISO 28000, ISO 50001, Certified Lead Forensics Examiner, Certified Lead SCADA Security Professional та інші.

Ми запрошуємо Вас до навчання і сертифікації, тому що фахівці, які проходять навчання і сертифікацію PECB отримують визнання на внутрішньому і зарубіжних ринках.

Все про навчання та сертифікацію Ви можете дізнатися на нашому сайті http://pecb.com.ua


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виробництво, промисловiсть Менеджмент, керування, KPI Охорона праці, санітарні норми