Визначайте правильно кінцевий термін відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Визначайте правильно кінцевий термін відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Закон про відпустки не визначає кінцевого терміну відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Працівниця може оформити таку відпустку як безпосередньо після закінчення терміну післяпологової відпустки, так і в будь-який інший час, а також може на свій розсуд неодноразово переривати відпустку, а потім знову її оформляти, або ж використовувати частинами протягом установленого періоду. Наприклад, після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінка вийшла на роботу, а через три місця вирішила піти у відпустку для догляду за дитиною. Вона має на це право і роботодавець зобов’язаний надати їй таку відпустку.

У всіх випадках відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розпочинається з дати, зазначеної в заяві про її надання, але не раніше дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а закінчується в день виповнення дитині трьох років, якщо жінка не перерве відпустку достроково.

Підприємства за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам відпустку для догляду за дитиною більшої тривалості. Це передбачено ст.91 КЗпП і ст.69 Господарського кодексу України, згідно з якими підприємства в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників, у т. ч. надавати відпустки більшої тривалості, ніж установлено законодавством. При цьому право на використання таких відпусток із зазначенням їхньої тривалості та умов оплати обов’язково має бути передбачено в колективному договорі.

Відповідно до частини другої ст.2411 КЗпП строк, обчислюваний роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку. Із цього випливає, що кінцевим терміном відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є день виповнення дитині трьох років, а не день напередодні. Тобто жінка має приступити до роботи на наступний день після дня досягнення дитиною трьох років.

Якщо дитина потребуватиме домашнього догляду, то жінці повинні надати відпустку без збереження заробітної плати на період, визначений у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення дитиною шестирічного віку
(ст. 25 Закону про відпустки).

Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI