Печатка вже не є обов’язковим реквізитом документа

Печатка вже не є обов’язковим реквізитом документа

19 липня 2017 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями».

Від 23 березня 2017 р. № 1982-VIII, яким передбачено скасування вимог щодо обов’язкового використання печаток у бізнес

Очікується, що впровадження цього Закону допоможе Україні піднятися на два пункти у рейтингу Світового банку Doing Business (результат щорічного дослідження, що оцінює сприятливість умов для ведення підприємницької діяльності на базі 10 індикаторів у 189 країнах).

Нагадаємо, що три роки тому було впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток у бізнесі, але не в усіх законодавчих актах замінили норму про обов’язковість використання печатки, а іноді й прописували обов’язкове використання печатки, якщо вона є. Внаслідок цього, було складно зрозуміти, коли печатка потрібна, а коли — ні, що й спонукало посадових осіб органів державної влади чи місцевого самоврядування вимагати документи саме з відбитком печатки.

Наразі ж внесено зміни у низку законодавчих актів, які вилучають згадки про обов’язкове використання печатки — відтепер документи вважатимуться достовірними за умови підпису уповноваженої на це особи.

Окрім того, передбачено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це від 850 до 1 700 грн) за вимагання посадовцем документа із відбитком печатки чи відмову у прийнятті документа у зв’язку з відсутністю на ньому відбитка печатки.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI