Робота у святкові та вихідні дні

Робота у святкові та вихідні дні

Залучення працівників до роботи у вихідні провадиться за наказом власника або уповноваженого ним органу з дозволу виборного органу профспілки підприємства (профспілкового представника) за його наявності.

Дозвіл профспілки не потрібен при залученні до роботи у вихідні та святкові дні тимчасових робітників, які уклали трудовий договір на строк не більше 6 днів у межах цього строку (п. 9 Указу № 311).

Залучення працівників у святкові та вихідні дні допускається:

1. для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2. для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3. для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

4. для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Звісно виникає питання у працівника "А яка для мене буде винагорода за роботу у такі дні?"

Робота у святковий i неробочий день  оплачується у подвiйному розмiрi: 

1. вiдрядникам - за подвiйними вiдрядними розцiнками; 
2. працiвникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмiрi подвiйної годинної або денної ставки; 
3. працiвникам, якi одержують мiсячний оклад, - у розмiрi одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий i неробочий день провадилася у межах мiсячної норми робочого часу, i в розмiрi подвiйної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад мiсячну норму. 

На бажання працiвника, який працював у святковий i неробочий день, йому може бути наданий iнший день вiдпочинку.  (ст. 107 КЗпП)

Зверніть увагу!

Норма статті 107 КЗпП України використовується у випадку, коли робота у святковий, неробочий день не включається до норми робочого часу.

Для працівників, які працюють за графіками і робота у святкові та неробочі (вихідні) дні включається до місячної норми робочого часу, оплата праці провадиться відповідно до норм зазначеної статті 107 КЗпП України, а саме - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, але не може бути замінена іншим днем відпочинку, оскільки в такому випадку працівником не буде повністю відпрацьована встановлена йому норма робочого часу.

На підприємствах (установах, організаціях), зупинення роботи на яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності (виходу на роботу). Компенсація за роботу у вихідний день провадиться у тому випадку, коли працівник залучався до роботи безпосередньо у свій вихідний день, який визначений йому графіком виходу на роботу (ст. 69 КЗпП України).

Наприклад, у випадку, якщо робочий день такого працівника випадає на вихідний день (неділю), цей день оплачується на загальних підставах, оскільки вихідні дні підприємства (установи, організації) можуть не збігатися з вихідними днями працівника.  (Лист Мінсоцполітики від 09.12.2014 р. N 922/13/155-14)



Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа