Штатний розпис

Штатний розпис

На підставі штатного розпису визначаються посадові оклади працівників і планується фонд оплати праці. Штатний розпис - це один з основоположних організаційно-розпорядчих документів підприємства.

Як зазначається в Господарському кодексі, підприємство самостійно визначає організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Штатний розпис - це внутрішній документ, який розробляється для кожного підприємства та встановлює структуру, штати та посадові оклади працівників.

Всі підприємства в Україні зобов'язані мати штатний розпис, оформлений належним чином. Цей документ потрібен для врегулювання та забезпечення прав працівників про працю, захист від незаконного звільнення та оплату праці. (лист Мінсоцполітики від 27.06.2007 р. № 162/06/187-07).

Типової форми штатного розпису законодавством не визначено. Однак, існує уніфікована форма штатного розпису, яка може використовуватися підприємством як зразок для розробки власної форми. Вона (уніфікована форма) наведена у Збірнику уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів (схвалено Методичною комісією Державного комітету архівів України 20.06.2006 р., протокол № 3).

Для розробки штатного розпису необхідно дотримуватися певного алгоритму :

  • визначити структуру підприємства;
  • підготувати положення про структурні підрозділи;
  • обрати назви посад;
  • визначити посадові оклади, розміри доплат і надбавок;
  • підготувати проект штатного розпису;
  • затвердити штатний розпис

Якщо в штатному розписі використані назви посад, не передбачені Класифікатором професій це призводить до адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства про працю у вигляді штрафу, в розмірі від 30 до 100 нмдг.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Діловодство, секретаріат, АГВ