Про прикладну кінезіологію в Україні

Про прикладну кінезіологію в Україні

(аналіз ситуації та поради від "МедАльтернативи").

Про прикладну кінезіологію, як науку та діагностично-лікувальний інструмент, сьогодні знають переважна більшість лікарів альтернативної медицини. Прикладна кінезіологія набуває популярності в Україні. Інтернет та соціальні сітки рясніють різноманітними оголошеннями про тренінги, семінари та майстер класи  по прикладній  кінезіології. І начебто все це дуже добре: кінезіологія, як наука, поширюється в Україні, створюються різноманітні групи слухачів, проводяться семінари, видаються сертифікати, кількість курсантів, які величають себе "прикладними кінезіологами" зростає. Проте... дуже прикро, що так звані "прикладні кінезіологи", не маючи медичної освіти, приступають до лікування людей і навіть намагаються навчати інших на своїх семінарах. Тому хочемо привернути Вашу увагу до двох важливих питань, які є визначальними.

         1. Хто такий прикладний кінезіолог?

Чомусь в нашому суспільстві формується думка, що прикладним кінезіологом може стати будь-хто (достатньо відвідати декілька курсів, отримати сертифікати, а там вже можна буде практикувати або навіть ділитись здобутими знаннями, проводячи семінари).  

Прикладом може бути цитата, яку легко знайти на перших шпальтах  Інтернету: "Прикладний кінезіолог - це фахівець (не обов'язково лікар), який у своїй практичній роботі спирається на зв’язок м’язової системи з внутрішніми органами і нервовою системою, впливаючи на стан внутрішніх органів шляхом управління м’язовим тонусом".

Такий формальний підхід до розуміння суті прикладного кінезіолога породжує таких же фахівців, що називають себе "прикладними кінезіологами".

Хочемо зазначити, що прикладний кінезіолог - це лікар, який в системі післядипломної самоосвіти оволодів навиками мануального тестування та пройшов не менше 100 годин семінарів-тренінгів під контролем викладачів Міжнародного Коледжу Прикладної Кінезіології. Це засвідчує його клінічну компетентність і дає можливість/право застосовувати методи прикладної кінезіології в своїй практиці. Прикладний кінезіолог - це лікар (наголошуємо на цьому!), який може оцінити стан пацієнта, маючи в своєму арсеналі знання з медицини, а також застосувати клініко-діагностичні дослідження  та методи прикладної кінезіології.  

Порада пацієнтам: щоб не бути ошуканим та не "потрапити в халепу" - поцікавтесь та переконайтесь у тому, чи ваш прикладний кінезіолог має диплом лікаря. Доцільно вияснити, де і скільки навчався спеціаліст, який стаж його роботи, яка у нього категорія, чи має він дозвіл (ліцензію) на проведення медичної практики, які про нього відгуки. Все це зможе допомогти Вам у виборі лікаря, який володіє методами прикладної кінезіології та отримати очікуваний результат. Довіряйте своє здоров'я професіоналам!

         2. Як готують прикладних кінезіологів в Україні?

Системної професійної підготовки прикладних кінезіологів в Україні, на сьогоднішній день, не має, оскільки в реєстрі лікарських спеціальностей  - спеціальність прикладний кінезіолог  відсутня. Державні діячі, займаючись реформами медицини, про прикладну кінезіологію та її можливості ще не знають або не хочуть знати. Тому, розвиток прикладної кінезіології в нашій країні йде шляхом 1-3 денних семінарів від різноманітних аматорських асоціацій та шкіл, які знайомлять курсантів з азами прикладної кінезіології в досить довільному стилі. Це дуже потрібна та корисна справа для популяризації знань про прикладну кінезіологію. Проте, такі варіанти навчання не можна вважати професійною підготовкою лікаря кінезіолога. На наше глибоке переконання - професійна підготовка лікаря методам прикладної кінезіології повинна проводитись  по стандартам Міжнародного Коледжу Прикладної Кінезіології (ICAK). Це шлях до майстерності та професіоналізму!

Порада курсантам: професійну підготовку лікаря кінезіолога повинен проводити викладач ICAK. Викладачем прикладної кінезіології слід вважати викладача, який пройшов 300 годин навчання під контролем зареєстрованих викладачів Міжнародного Коледжу Прикладної Кінезіології   та успішно склав багаторівневий екзамен на звання дипломата  (DIBAK).

Досить важливим фактором, для засвоєння теоретичних та практичних навичок на семінарах такого рівня, є оптимальне  співвідношення курсантів та викладачів: на 10-15 курсантів - 1 викладач. Навчання на такому рівні дає змогу отримати сакральні знання з дисципліни та передати практичні навички "з рук у руки".

Становлення лікаря-кінезіолога - це важка та кропітка праця, яка відбувається роками, а не формується  за декілька семінарів-конвеєрів по підготовці "прикладних кінезіологів"! Вона вимагає: вміти правильно тестувати  та розуміти результати м'язового тестування, володіти глибокими медичними знаннями, творчо застосовувати різноманітні фізичні, біохімічні, психологічні та механічні провокації для розуміння суті тих процесів, що відбуваються в організмі людини.

Шановні Друзі! Тільки Ваша грамотність та обізнаність в цих питаннях дозволять приймати правильні рішення в виборі свого ВЧИТЕЛЯ та ЛІКАРЯ! ОСМІЛЮЙТЕСЯ!  

NB! Сподіваємось на широке поширення інформації, активну участь та обговорення висвітлених питань лікарями, які причетні до прикладної кінезіології в Україні!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Медицина, фармацевтика Психологія, емоційний інтелект Спорт, здоров'я