Застосовуємо обмеження при нарахуванні лікарняних

Застосовуємо обмеження при нарахуванні лікарняних

У листі від 18.05.2017 р. № 254/0/86-17/273 Мінсоцполітики надали відповідь щодо застосування обмежень при нарахуванні допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Що пишуть фахівці

 

В листі  від 18.05.2017 р. № 254/0/86-17/273 фахівці Мінсоцполітки для роз’яснення цього листи опираються на свій попередній лист від 23.06.2016 р. № 215/18/99-16.

 

На їх підставі виходить, Розрахунок  у випадку обмеження суми допомоги у місяцях, які містять 31 календарний день, для обчислення допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць двома розмірами мінімальної заробітної мінімальної заробітної плати  та для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі коли працівник перебував на лікарняному весь місяць і за різними страховими випадками має бути аналогічний зазначеному у листі від 18.05.2017 р. № 254/0/86-17/273.

 

Алгоритм розрахунку

 

Як зазначають фахівці Мінсоцполітки, допомогу по вагітності та пологах у такому випадку необхідно розраховувати в такій послідовності:

  • розраховується середньоденна зарплата виходячи з фактичних виплат, з яких сплачуються страхові внески;
  • розраховуються суми середньоденної максимальної та мінімальної виплати;
  • сума фактичної середньоденної виплати порівнюється з мінімальною та максимальною середньоденною виплатою (розрахованою з двократного розміру мінімальної заробітної плати);
  • якщо сума фактичної середньоденної виплати є більшою ніж мінімальна середньоденна виплата, але не перевищує максимальної середньоденної виплати, ця сума помножується на кількість днів, що підлягають оплаті;
  • якщо сума фактичної середньоденної виплати перевищує максимальну виплату, то сума допомоги розраховується виходячи з максимальної виплати.

Якщо в повному місяці періоду відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати (це, як правило, місяці, у яких 31 календарний день), то сума допомоги по вагітності та пологах в цьому місяці обмежується цією величиною. Відповідно зменшується загальна сума страхових виплат.

 

Та у ФСС з ТВП мають іншу думку, щодо цього.

суму допомоги по вагітності та пологах слід розраховувати таким чином:

1. Розраховувати середньоденну заробітну плату, виходячи з фактичних виплат.

2. Порівнювати фактичну середньоденну заробітну плату із середньоденною заробітною платою, обчисленою з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого в місяці настання страхового випадку (мінімальна заробітна плата/30,44 - середньомісячна кількість календарних днів).

3. У разі перевищення середньоденної заробітної плати, розрахованої з мінімальної заробітної плати над фактичною середньоденною заробітною платою, подальший розрахунок страхової виплати (допомоги по вагітності та пологах) здійснювати із середньоденної, обчисленої з мінімальної заробітної плати.

 

 

Фахівці Мінсоцполітики та ФСС не зійшлися саме в тому як саме слід обмежувати виплату якщо повному місяці періоду відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати.

Мінсоцполітики говорить, сума допомоги по вагітності та пологах в обмежується двома  мінімальними заробітними платами. А ФСС, зазначає , що подальший розрахунок страхової виплати (допомоги по вагітності та пологах) здійснювати із середньоденної, обчисленої з мінімальної заробітної плати, тобто обмеження в 6400,00 грн (3200х2) (2017 р.) може й не бути, якщо в розрахунковому періоді буде 31 календарний день.

 

Цікавий нюанс

 

Так,  в коментованому листі згадується про розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі коли працівник перебував на лікарняному весь місяць і за різними страховими випадками.

Ймовірно було запитання про те, як розраховувати допомогу по тимчасовій непрацездатності, якщо у працівника стаж менше шести місяців протягом попередніх дванадцяти місяців.

Тож, фахівці наголошують, що потрібно теж застосовувати обмеження в розрізі місячної оплати, а не середньоденної.

Наприклад, у серпні 2017 р. у працівника настав страховий випадок, стаж роботи загальний у працівника з квітня 2017 р.. Тож допомога буде у розмірі, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної  заробітної плати встановленої законом  у місяці.

 

Нагадаємо, у разі коли страхові виплати призначаються виходячи з розміру середньомісячної заробітної плати (доходу), середньомісячна заробітна плата (дохід) обчислюється шляхом множення середньої заробітної плати (доходу) за один календарний день на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44)

 

Тож, 3200,00 /30,44 = 105,12

105,12 грн х31 к.д (серпень 2017) = 3258,72,

Як бачимо якщо керуватися «методом» ФСС, допомога обчислена з середньоденної вища ніж 3200,0), та фахівці Мінсоцполітки наголошують, що треба виходити саме з розміру мінімальної заробітної плати і заплатити працівнику 3200,00 грн

 

Також, в коментованому листі, Мінсоцполітики підкреслили, що право давати роз'яснення щодо застосування Порядку № 1266, надано Міністерству соціальної політики, цим самим коректно підкреслили, що роз’яснення ФСС менш важливі ніж їхні.

Та, роз’яснення, як знаємо не мають такої юридичної сили як закон. А також на перевірку правильно використання коштів ФСС приходять фахівці ФСС і штрафні санкції вони також накладають.

Та, Мінсоцполітики, все ж таки йде шляхом мінімізації ризиків бути оштрафованим й пропонують варант більш дешевший. За меншу кількість грошей отриманих коштів ніж необхідно, вважаємо, штрафувати ніхто не буде.

 

І наостанок.

 

В цьому листі Мінсоцполітики нам так би мовити, дає на дію, що колись таки з ФСС роз’яснення стануть ідентичними й погляд однаковим на вищезазначену ситуацію.

Та, для цього потрібно зовсім «мало», внести зміни до законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема з метою удосконалення порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Тож бухгалтери не встигли оговтатися та звикнути до закрученого «менше шести місяців протягом попередніх дванадцяти місяців», як законотворчі, щось знову "покращать".


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Діловодство, секретаріат, АГВ