Нові світові практики угод M&A

Нові світові практики угод M&A

Управління взаємовідносинами з різними групами стейкхолдерів є важливим аспектом укладання угод M&A. Адже на вартість об’єднаної компанії впливає не тільки рішення та інтереси менеджменту і власників, а також і персонал, інвестори, та ін.

25 вересня в Києво-Могилянській Бізнес Школі відбувся майстер-клас та дискусія “Нові світові практики угод злиття та поглинання”. Запрошені спікери Теймураз Вашакмадзе, викладач kmbs на програмі MBF, професор ІБДА РАНГіДС при Президенті РФ, засновник та керівник fin-model.ru, Еміль Мартиросян, комерційний директор Grosfillex sas, модератором події став Євген Пенцак, Ph.D., Lausanne University [Швейцарія], професор фінансів kmbs, керівник MBF (Master of Banking and Finance).

Особливістю угод M&A в Україні та Росії є їх надмірна зосередженість на вартості матеріальних активів та здатності бізнесу генерувати грошові потоки. Аналіз усіх угод зі злиття та поглинання робиться з позицій основних стейкхолдерів компанії – акціонерів. Світова статистика угод M&Aпоказує, що тільки 30% таких угод досягають своїх цілей і прогнозованих показників, а більше 50% угод M&A є взагалі невдалими. Причиною неуспіху є в більшій мірі неправильно вибрані «цілі», але значним фактором неуспіху є повне ігнорування інтересів інших стейкхолдерів компанії, зокрема менеджменту, працівників, постачальників тощо. Ідея методології Sun Cube, розробленої Теймуразом Вашакмадзе та Емілем Мартіросяном, якраз і полягає у діагностиці перспектив ефективного злиття чи поглинання з позицій врахування інтересів інших стейкхолдерів і визначення пріоритетних зон співпраці, де можливе досягнення синергійних ефектів, а також визначення критичних розходжень, що зможуть негативно вплинути на роботу об’єднаної компанії, підрезюмував дискусію Євген Пенцак.

Репортаж за результатами майстер-класу можна прочитати на сайті Forbes. Україна. 

Переглянути фото можна тут


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини