Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я

У зв’язку зі зверненнями спілчан з питання правомірності допуску до роботи працівників, які пройшли профілактичні медичні огляди в приватних закладах охорони здоров’я, надаємо наступне роз’яснення.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» затверджено Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, а також Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Згідно з п. 5 вищевказаних Правил медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на медичну практику та акредитаційний сертифікат. 

Перелік закладів охорони здоров'я, які за заявницьким принципом мають право проводити обов'язкові профілактичні медичні огляди, затверджується відповідно наказом Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

У листі МОЗ України від 12.12.2012 року №3.15-58/5167/570 вказується, що профілактичний медичний огляд проводиться виключно у відповідності до обов'язкового обсягу досліджень та по закінченню готується висновок про стан здоров'я, що включає заключення усіх спеціалістів затвердженою комісією.

Таким чином, законодавством не передбачено обмежень щодо проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів в закладах озорони здоров’я певного типу власності. 

Це означає, що працівник має право проходити обов’язковий профілактичний медичний огляд як в державних, комунальних, так і в приватних закладах охорони здоров’я.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини