Кабмін хоче заборонити страйки, які загрожують нацбезпеці

Пропоновані зміни обумовлені рішенням ЄСПЛ щодо страйку на підприємствах транспорту.

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект № 4133 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації конституційного права людини на страйк».

Мета змін — приведення законодавства у відповідність до вимог Конвенції та практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), виконання рішення у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України», усунення підстав для надходження до Євросуду аналогічних заяв проти України.

Так, в статті 18 Закону «Про транспорт» пропонується вказати, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

У чинній зараз редакції цієї норми дозволяється страйк на підприємствах транспорту в разі невиконання адміністрацією підприємства умов тарифних угод, і заборонені страйки, пов'язані з перевезенням пасажирів, обслуговуванням безперервно діючих виробництв, а також загрозою життю і здоров'ю людей.

Крім того, до статті 24 Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» передбачаються зміни, згідно з якими забороняється проведення страйку, якщо припинення працівниками роботи створює загрозу національній безпеці.

Нагадаємо, в 2014 році ЄСПЛ визнав таким, що суперечить Конвенції прийняте українським судом в жовтні 2011 року рішення про заборону на проведення страйку персоналом авіакомпанії «АероСвіт». Льотний персонал авіакомпанії, включаючи п'ятьох заявників, у вересні 2011 року вирішив почати акцію протесту проти затримок у виплатах зарплат, а також з вимогою підвищити рівень безпеки літаків авіакомпанії. Український суд заборонив проведення страйку, який негативно впливає на перевезення пасажирів і може негативно вплинути на життя і здоров'я людей. Але ЄСПЛ визнав порушення ст.11 Європейської конвенції прав людини і присудив відшкодувати п'ятьом заявникам 20 тис. євро моральної шкоди.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини