Матеріальна відповідальність працівників

Під час здійснення своєї діяльності, підприємство може зазнавати різноманітних збитків внаслідок неналежного виконання своїх договірних зобов’язань стороною.

Під час здійснення своєї діяльності, підприємство може зазнавати різноманітних збитків внаслідок неналежного виконання своїх договірних зобов’язань стороною; недобросовісної конкуренції; обставини непереборної сили тощо. Також збитки можуть бути нанесені безпосередньо працівниками при розкраданні, втраті, пошкодженні майна підприємства та/або неякісного виконання своїх трудових обов’язків.

Загальні підстави і умови матеріальної відповідальності працівників передбачені ст. 130 КЗпП, яка передбачає, що працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків.

Однак на працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, що належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності. А відповідальність за неодержаний підприємством прибуток може бути покладена лише на працівників, що є посадовими особами.

Слід зазначити, що працівники можуть нести обмежену, повну і колективну матеріальну відповідальність.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини