Журнал "Заработная плата" №10, жовтень 2016

Журнал "Заработная плата" №10, жовтень 2016

Скоро! Виходить з друку жовтневий номер журналу "Заработная плата". Анонс номера.

Читайте у журналі «Заработная плата» № 10/2016

У попередніх номерах ми розглядали загальні питання організації тарифної системи оплати праці, порядок відображення локальних норм тарифної системи оплати в колективному договорі підприємства, а в разі його неукладення — в наказі про встановлення нормативних положень про оплату праці. У № 10/2016 ми закінчуємо цикл публікацій на цю тему і у статті «Тарифна система оплати праці: документування» розглядаємо питання як документально реалізовувати норми тарифної системи. У статті читачі знайдуть всі необхідні зразки документів, які слід оформити.

Судячи з того, що читачі продовжують цікавитися цією темою, вони відвідують семінари, на яких їх продовжують «лякати» цією тарифною системою. А тому журнали № 7, № 8, № 9 і № 10 будуть актуальні довгий час.

З початком навчального року, на нашу думку, стає актуальною тема навчання працівників. І мова не тільки про їх навчання у вузах чи профтехзакладах з метою здобуття базової вищої чи середньої спеціальної чи технічної освіти, а й про підвищення кваліфікації. Податковий кодекс України містить дві норми, які регламентують питання оподаткування витрат на навчання працівників, але результат їх практичного застосування діаметрально протилежний. Про те, яку з цих норм і в яких випадках застосовувати, йдеться у статті «Оплата навчання працівників у робочі дні: визначаємось з метою та оподаткуванням». В доповнення до статті публікуємо два листи Державної фіскальної служби України на цю тему:

Щодо оплати вартості навчання

від 30.06.2016 р. № 14249/6/99–99–13–02–03–15

Щодо оплати вартості перепідготовки

від 30.06.2016 р. № 11066/5/99–99–13–02–03–16

Із набранням чинності новим порядком подання звітності щодо сум нарахованого єдиного соціального внеску принцип відображення у звітності сум допомоги по вагітності та пологах суттєвих змін не зазнав. Оскільки виплата допомоги не втрачає актуальності, у статті ««Декретна» відпустка у звітності з ЄСВ» нагадуємо порядок її відображення у звітності. У статті наведено приклад оподаткування допомоги ЄСВ і зразок заповнення звітності з ЄСВ на основі цього прикладу.

У попередньому номері ми розглядали питання надання так званих «чорнобильських» відпусток: хто має право, якої тривалості, на яких умовах надаються тощо. Залишалося нерозкритим питання їх відображення в обліку. Це питання розглянуто у статті «Чорнобильські» відпустки: відображення в обліку». Як показує практика, є два підходи до цього питання і обидва вони розглянуті на умовних прикладах.

Відголосом попередніх матеріалів і запитань, які надходили на пряму лінію, є стаття «Відпустки в «1С: Підприємство». На пряму телефонну лінію редакції часто надходять запитання щодо відображення в обліку витрат на оплату відпусток, зокрема в якому місяці відображати нарахування. У статті розглянуто, як з цим завданням справляється програма 1С

Про індексацію доходів працівників можна і не нагадувати. Ця тема актуальна завжди і в статті «Індексація доходів» завжди можна знайти готові індекси для індексації зарплати на поточний місяць.

В той же час можемо «похвалитися» ексклюзивним підходом до розгляду питання щодо індексації доходів працівників, які прив’язані до іноземної валюти у статті «Індексація зарплати у валюті». Чи індексується заробітна працівників-іноземців, що виплачується в іноземній валюті? А якщо зарплата встановлена в еквіваленті іноземної валюти? Відповіді на ці запитання — у статті. В доповнення до статті лист Міністерства соціальної політики України Щодо індексації заробітної плати працівника-іноземця від 15.07.2016 р. № 332/10/136-16

Та все ж аналіз прямої лінії свідчить, що найбільш актуальними залишаються питання трудових відносин і пов’язані з цим виплати. Тому на цю тему у нас кілька цікавих матеріалів.

«Прогул: алгоритм звільнення» Зазвичай сумлінний працівник попереджає про свою відсутність на роботі. Така ситуація може виникнути з різних причин: затори, тривале очікування транспорту, хвороба рідних тощо. У такому випадку керівник знає, як діяти. Але як вчинити, якщо працівник залишив територію підприємства або взагалі не з’явився на роботу в робочий день і роботодавцю невідома причина його відсутності? Багато хто вважає, що раз працівник не виходить на роботу і не повідомляє, що з ним і де він тощо, то його можна звільнити за прогул, в т.ч. «заочно». Але це не так. Із статті читачі дізнаються, як правильно слід документувати відсутність працівника і коли саме його можна звільняти

«Виплати в разі звільнення за скороченням штату». Звільнення працівників у зв’язку зі скороченням чисельності або штату є на сьогодні досить поширеною підставою для звільнення. Процедура скорочення відбувається в певному порядку, а звільнення завершується виплатою працівникові всіх належних сум. Про те, що підприємство повинно виплатити працівнику в разі його звільнення за скороченням штату та як оподатковуються такі виплати, йдеться в статті

Під час вересневого вебінару «Переведення працівників: на що звернути увагу бухгалтеру» були розглянуті питання, що стосувалися переведення працівників і оплати їх праці. Публікуємо відповіді на найпоширеніші запитання, які прозвучали під час вебінару.

Як виявилося за результатами вебінару, найбільш поширеним є питання: чи можна перевести працівник аз основного місця роботи на роботу за сумісництвом і навпаки. Тому у наступному номері ми будемо продовжувати розгляд цих питань і з кадрової тчоки зору, і з бухгалтерської.

У рубриці «Трудове право» маємо одну нестандарту статтю —  «Підробка документів: як діяти». Бухгалтер помітила, що кадровик підробляє підписи керівника та інших працівників на наказах (про переведення, звільнення, прийняття на роботу тощо). Якими в такому разі мають бути дії бухгалтера?

В рубриці «учет и налоги» публікуємо Інструкцію з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02.07.2016 р. № 566. В якості коментаря до Інструкції подаємо статтю «Штрафи, що підстерігають підприємство та бухгалтера». На пряму телефонну лінію журналу часто надходять запитання щодо відповідальності бухгалтерів за порушення порядку заповнення та подання податкової звітності. У статті детальніше розглянуто питання відповідальності за порушення справляння ЄСВ, ПДФО та порядку використання страхових коштів.

І на завершення – відповіді на запитання прямої лінії, назви яких говорять самі за себе:

  • Чи можна виплатити відпускні пізніше ніж за три дні до відпустки
  • Чи можна використовувати відпустку по одному дню раз на тиждень
  • Додаткові перерви для відпочинку системного адміністратора
  • Поворотна фінансова допомога від фізособи у ф. № 1ДФ
  • Робота за договором ЦПХ і право на «декретну» допомогу
  • Зміна власника підприємства та трудові договори
  • Перейменування підприємства та записи в трудовій книжці
  • Реорганізація підприємства та (не)звільнення працівників
  • Утримання ПДФО з вартості візитних карток
  • Збереження середнього заробітку за підсумованого обліку робочого часу
  • Як розрахувати середню заробітну плату на період військових зборів
  • Зарплата мобілізованому сезонному працівнику
  • Поділ на частини додаткової відпустки


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини