Роботодавець вправі звільнити працівницю за її власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Роботодавець вправі звільнити працівницю за її власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Згідно зі ст.38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

Крім того, роботодавець повинен звільнити працівника, у строк, про який він просить, якщо неможливість продовжувати роботу зумовлена поважними причинами. Однією з таких причин є необхідність догляду за дитиною до 14 років.

Якщо роботодавець був повідомлений про звільнення, що підтверджено документально (розписка про вручення, поштове повідомлення тощо), працівник може вважати себе звільненим у день, наступний за останнім днем двотижневого строку попередження, і має право вимагати від роботодавця проведення розрахунку і видачі трудової книжки.

Отже, якщо в заяві зазначено конкретну дату звільнення за власним бажанням, то у вказаний день працівницю слід звільнити, не зважаючи на те, що вона перебуває у відпустці (незалежно від виду, у т. ч. у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), оскільки звільнення працівника в період перебування у відпустці не допускається лише у випадках розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (частина третя ст. 40 КЗпП).

При цьому працівниці не потрібно виходити на роботу і переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку після подання письмової заяви про звільнення за власним бажанням. Відпустка автоматично припиняється у зв’язку зі звільненням працівниці. І якщо вона бажає влаштуватися за новим місцем роботи, така відпустка вже буде оформлюватися на новому місті роботи.
                                                                                      Порада від журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI