Чи обов’язково вводити погодинну оплату праці за підсумованого обліку робочого часу? Як оплачувати працю в разі застосування підсумованого обліку робочого часу — у вигляді місячного окладу чи погодинної оплати праці?

Чи обов’язково вводити погодинну оплату праці за підсумованого обліку робочого часу? Як оплачувати працю в разі застосування підсумованого обліку робочого часу — у вигляді місячного окладу чи погодинної оплати праці?

Працівнику в будь-якому разі має бути встановлено оклад. Можливий такий варіант: наприклад, за повного відпрацювання норми робочого часу працівник отримує оклад, в іншому разі оплата провадиться пропорційно до відпрацьованого часу.

Заробітна плата нараховується на підставі табеля обліку робочого часу та графіка робіт. Якщо працівник дотримується графіка виходів на роботу, застосовується поняття стану нормальної діяльності, і за відпрацьований час йому нараховується оклад у повному обсязі.
Робота працівників, які працюють за підсумованим обліком робочого часу, як правило, оплачується з використанням погодинної системи оплати праці. Заробітна плата нараховується виходячи з фактичної кількості відпрацьованих годин і тарифної ставки (посадового окладу). Підприємства, користуючись наданими їм чинним законодавством правами, самостійно, з дотриманням норм генеральної та галузевої угод, у колективних договорах встановлюють розміри годинних тарифних ставок (окладів) у разі запровадження погодинної оплати праці (ст. 97 КЗпП).
Годинна тарифна ставка для працівників, які отримують місячні оклади, обчислюється так:

  • для оплати після закінчення місяця роботи, в т. ч. у святкові (неробочі) дні та вночі, — діленням місячного окладу працівника на місячну локальну норму тривалості робочого часу за затвердженим графіком роботи місяця;
  • для оплати після закінчення облікового періоду надурочної роботи та часу простою, — виходячи із середньомісячної кількості годин за обліковий період, яка має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за обліковий період, установленої з дотриманням ст. 50 КЗпП.

Правила й норми обчислення годинних тарифних ставок за встановленими місячними окладами в чинному законодавстві не врегульовані. Таким чином, це необхідно передбачити в локальних актах.
                                    Обмін досвідом "Запитання-Відповідь" від журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI