Чи передбачений законодавством обхідний листок при звільненні?

Чи передбачений законодавством обхідний листок при звільненні?

Ні, обхідні листки не мають нормативного обґрунтування і законодавством не передбачені.

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово (заявою) за два тижні.

На практиці трапляються випадки незаконної відмови працівнику в звільненні, не зважаючи на сплив строку попередження про звільнення за власним бажанням. Таку відмову мотивують тим, що працівник не знайшов собі заміну, не здав матеріальні цінності, не оформив і не здав у кадрову службу обхідний листок. У подібних випадках затримка звільнення і видачі трудової книжки є грубим порушенням законодавства, за яке суд може зобов’язати посадову особу покрити збиток, заподіяний підприємству такими незаконними діями (ст. 237 КЗпП).

Відпрацювавши два тижні з дня подання заяви про звільнення, працівник має право залишити роботу і вимагати з підприємства виплату всіх сум, що належать йому при звільненні. У в разі порушення роботодавцем вимог ст. 116 КЗпП він повинен буде виплатити працівнику ще й середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗоТ), тобто за весь час вимушеного прогулу.

Якщо працівник після закінчення терміну попередження про звільнення не залишив роботу і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не має права звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошений інший працівник, якому відповідно до трудового законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Обмін досвідом "Запитання-Відповідь" від журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI