На підприємстві є працівники, які працюють в режимі неповного робочого часу. Чи скорочується їм тривалість роботи напередодні святкових днів?

На підприємстві є працівники, які працюють в режимі неповного робочого часу. Чи скорочується  їм тривалість роботи напередодні святкових днів?

На думку автора, відповідь на це питання має базуватися на нормах двох статей КЗпП, а саме, ст.53 «Тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів» та ст.56 «Неповний робочий час».

За ст.53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст.73 КЗпП), тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст.51 КЗпП, скорочується на одну годину як за п’ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня.

Тобто, якщо читати цю норму буквально, з неї випливає, що в останній день роботи перед святковим або неробочим днем тривалість роботи не скорочується тільки тим працівникам, яким відповідно до закону встановлено скорочену тривалість робочого часу. Це — працівники віком від 16 до 18 років, особи віком від 15 до 16 років, учні віком від 14 до 15 років та працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці. Також за рахунок власних коштів на підприємстві може бути встановлено скорочений робочий час для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда.   

Можливо, для таких працівників робота напередодні свят не скорочується через те, що вони щодня й так працюють менше, ніж інші працівники, а оплату за працю отримують в розмірі повної тарифної ставки/повного окладу. 

В свою чергу, працівники, які працюють в режимі неповного робочого часу (неповного робочого дня, неповного робочого тижня), оплату за свою працю отримують пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку (частина друга ст.56 КЗпП). Але при цьому на них поширюються ті ж самі трудові права, як і на працівників, що працюють повний робочий час.

Тому оскільки ст.53 КЗпП не виокремлює категорію працівників, які працюють в режимі неповного робочого часу, можна зробити висновок, що їм так само напередодні святкових та вихідних днів робота скорочуються на одну годину.      

До того ж, звертаємо увагу, в ст.53 КЗпП вживається термін «тривалість роботи», а не «тривалість робочого часу». Це дає підставу вважати, що законодавці навмисно його застосували, тим самим вказуючи на скорочення тривалості роботи всіх працівників (звісно, крім зазначених у ст.51 КЗпП), незалежно від того, повний чи неповний робочий час вони працюють.  

Обмін досвідом "Запитання-Відповідь" від Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI