Щодо обчислення й нарахування відпускних, якщо працівник відпрацював менше норми за підсумованого обліку робочого часу

Щодо обчислення й нарахування відпускних, якщо працівник відпрацював менше норми за підсумованого обліку робочого часу

Ситуація, за якої відпрацьованих годин менше норми, може скластися як з вини працівника, так і з вини роботодавця.

Якщо працівник недопрацював зі своєї вини, він отримує зарплату пропорційно до відпрацьованого часу. Якщо з вини роботодавця, таке недопрацювання вважається простоєм і підлягає оплаті.

Залежно від причин і того, як були оплачені години недопрацювання /перепрацювання в розрахунковому періоді, й необхідно визначати середню заробітну плату для оплати часу відпускних.

Відповідно до п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100), для обчислення відпускних або компенсації за невикористану відпустку застосовується розрахунковий період 12 місяців.

Абзацом шостим п. 2 встановлено, що час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігалась заробітна плата чи зберігалась частково, виключається з розрахункового періоду.

З огляду на вищезазначене, до 12-місячного розрахункового періоду не включається час простою не з вини працівника, коли за ним частково зберігалась заробітна плата в розмірі 2/3 тарифної ставки. Про це також йдеться в листі Міністерства соціальної політики України від 20.12.2007 р. № 929/13/84-07. Якщо в розрахунковому періоді працівник не працював із власної провини та за ним не зберігалась заробітна плата, такий період слід включати до розрахункового періоду.

Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI