Вагітна працівниця надала медичний висновок про необхідність переведення її на легшу роботу. Як правильно оформити таке переведення?

Вагітна працівниця надала медичний висновок про необхідність переведення її на легшу роботу. Як правильно оформити таке переведення?

Порядок переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, передбачений статтею 178 КЗпП. Таке переведення є тимчасовим.

Переведення відбувається за ініціативою працівника на підставі підтвердних документів. Вагітні жінки подають заяву та медичний висновок. Слід зазначити, що право на переведення на іншу роботу, яка виключає вплив несприятливих факторів, вагітна жінка має лише з того періоду, коли виникла необхідність у переведенні за висновком лікаря (а не з часу встановлення вагітності).
   Жінки, які мають дитину віком до трьох років, подають медичний висновок та інші документи, що свідчать про неможливість виконання попередньої роботи.
   До вирішення питання про надання вагітній жінці відповідно до медичного висновку іншої роботи, яка є легшою та виключає вплив несприятливих виробничих факторів, вона увільняється від роботи із збереженням середнього заробітку за всі пропущені внаслідок цього робочі дні за рахунок підприємства, установи, організації.
   Якщо вагітна жінка працює на легкій роботі, пов’язаній із впливом несприятливих виробничих факторів, то вона може бути переведена на аналогічну роботу, не пов’язану з впливом таких факторів. Якщо ж жінка працює на робочому місці, де немає несприятливих виробничих факторів, але відповідно до медичного висновку вона має потребу в переведенні на легшу роботу, то роботодавець зобов’язаний перевести її на таку роботу. Рішення щодо переведення оформляється наказом із зазначенням причин і строків переведення.
   Працюючі жінки, які мають дітей віком до трьох років, за неможливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу до досягнення дитиною трирічного віку.
   На час переведення за вагітними жінками та жінками, які мають дітей віком до трьох років, зберігається середній заробіток за попередньою роботою, а якщо заробіток після переведення є вищим, — виплачується фактична заробітна плата.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI