В одному із відділень підприємства планується скорочення. Чи можна перевести працівницю в інше відділення без її згоди?

В одному із відділень підприємства планується скорочення. Чи можна перевести працівницю в інше відділення без її згоди?

Якщо працівниця укладала трудовий договір із підприємством, відділення якого розташовані в одному населеному пункті та мають статус структурних підрозділів підприємства, її можна перемістити для подальшої роботи до іншого відділення.

Її можна перемістити для подальшої роботи до іншого відділення (якщо це не буде протипоказано їй за станом здоров’я).

Відповідно до частини другої статті 32 КЗпП не вважається переведенням на іншу роботу та не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж самому підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Тобто у випадку переміщення працівника зберігається його посада й умови праці, змінюється лише структурний підрозділ.

Необхідно пам’ятати, що згідно із статтею 114 КЗпП, якщо в результаті переміщення працівника зменшується заробіток із незалежних від нього причин, йому провадиться доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців із дня переміщення.

В разі запровадження процедури скорочення посади, яку обіймає зазначена працівниця, необхідно дотримуватись вимог статті 492 КЗпП і запропонувати їй роботу в іншому відділенні. Це може бути аналогічна посада або інша робота за умови відповідності працівника кваліфікаційним вимогам.

Якщо працівниця відмовиться від запропонованої роботи, її можна звільнити на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП із виплатою вихідної допомоги в розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI