Корисні поради про техніку швидкого читання для ваших діток!

Корисні поради про техніку швидкого читання для ваших діток!

Якщо Ти читаєш цю статтю, отже, книги — твої вірні друзі, та буває так, що чималий шматок тексту потрібно осилити за один вечір. Ось тут на поміч приходить швидкочитання — здатність швидко та якісно читати і запам’ятовувати великі обсяги інформації.

Якою має бути швидкість читання?

Вчені одностайні в тому, що найдоцільніше оцінювати швидкість читання в знаках, які людина читає за певний проміжок часу. Наприклад, протягом однієї хвилини. У школах швидкість читання найчастіше обраховується в словах за хвилину. При цьому враховується і відсоток розуміння тексту.

Закінчуючи початкову школу, діти повинні читати про себе на швидкості звичайного мовлення людини.

Норми для дорослих відрізняються від дитячих.

Дуже повільно читає людина, яка осилює 900–1200 знаків за хвилину. Швидкість 1500 знаків за хвилину вважають середньою. Якщо дорослий читає більше 1800 знаків протягом хвилини — його швидкість більш ніж хороша. А той, кому вдається осмислювати від 3000 до 5000 знаків за хвилину, може собою пишатися, бо читає з високою швидкістю.

Однак є відчайдухи, які протягом хвилини засвоюють по 10000 знаків і більше! Серед прихильників швидкочитання були Оноре де Бальзак, Наполеон Бонапарт, Адольф Гітлер, Джон Кеннеді.

Перевіряємо швидкість читання

Для початку видихни і ні про що не хвилюйся. Читаємо не на оцінку, а «для себе», щоб знати, як діяти далі. Попроси друга засікти час, хапай незнайомий текст і вперед — читати швидко й уважно.

Якщо читаєш текст із монітору, порахувати кількість знаків допоможе «Статистика» у програмі Word.

По закінченню читання Ти маєш відповісти на кілька питань по тексту. Якщо відповідь збігається з книжною — вітаю, Ти впорався із завданням, якщо ж ні — треба потренуватися ще. Бо чого варте швидке читання без запам’ятовування?

Що заважає читати швидко?

Давай розберемося, що найчастіше заважає швидко освоювати тексти.

  • Артикуляція. Коли читаєш книгу про себе, частенько мимоволі шепочеш губами, — знайомо? Цього час позбуватися раз і назавжди, інакше техніку швидкочитання Тобі не освоїти.
  • Повернення до попередніх речень, рядків. Читати будь-який текст краще в тиші, аби зосередитися лише на змісті й не повертатися назад. Тренуйся розуміти з першого разу. А поки ще виходить погано, можеш влаштувати своїм оченятам невеличкий тренінг: закривай кожен прочитаний рядок аркушем паперу.
  • Бідний словниковий запас. Мабуть, найважливіша перешкода швидкісному осмисленню текстів. Ще б пак, бо ж потрібно з’ясовувати значення кожного нового слова!

Таблиця Шульте: розширюємо поле зору

Дивовижно, та завдяки простим домашнім іграм можна не тільки розважитись, але й оволодіти технікою швидкочитання.

Вчені виявили, що одна з найважливіших причин повільного читання дітей — мале поле зору. Таблиця Шульте тренує зорову пам’ять, дозволяє покращити увагу, сприяє запам’ятовуванню знаків, іншими словами — розвиває периферійний зір.

Вправи на швидкочитання

Якщо Ти дістався аж сюди, швидкісне читання для Тебе — не пусте. Тож без вагань переходимо до вправ та порад, які допоможуть освоїти цю таємничу техніку.

Скоромовки. Надійні помічники для всіх, хто хоче навчитися читати швидко і впевнено. Однак не старайся одразу тараторити незнайомий вислів щоб аж пара з вух! Спочатку вивчи слова, з’ясуй їх значення, а потім поступово збільшуй швидкість вимови.

Гра «Знайди слово». Відкрий обрану книгу на будь-якій сторінці та попроси друга прочитати лише одне слово. Постарайся якнайшвидше відшукати потрібне слово у тексті.

«Співаємо» пісню. Виріж із паперу машинки, будиночки, кружечки або сердечка та великими літерами напиши: ША-ШО-ШУ-ШІ-ШЄ, ДА-ДО-ДУ-ДІ-ДЄ і так далі. Прочитай повільно і виразно. А тепер швидше. Ще швидше! Не втрачаючи жодного звуку!

«Варварі до пари». Твоє завдання — правильно і без запинки прочитати 15–20 пар схожих слів: сад-лад; рак-бак; сито-жито; лик-бик; кіт-піт.

Виділити основне! Такі завдання Ти можеш готувати разом з друзями для того, щоб обмінятися аркушами та перевірити свої здібності. Серед маси літер, написаних в один або кілька рядків, треба якнайшвидше знайти і підкреслити слова.

Магазин. На маленьких листочках напиши 20–30 різних слів, перечитай їх, розклади хаотично на столі. Попроси друга називати ці слова у довільному порядку та засікти час, протягом якого Тобі вдасться віднайти їх усі. Обміняйтеся ролями. Хто швидше знайде всі слова, той і переміг!

Переглядаємо сторінку. На перегляд сторінки відводиться 20-30 секунд. За цей час Ти маєш вибрати основні слова і скласти з них речення, намагаючись коротко переказати текст і не втратити змісту.

Щоб оцінити свої успіхи, регулярно перевіряй кількість прочитаних знаків за хвилину. Вчені запевняють, що найкраще перевіряти її за допомогою п’яти різних за складністю і шрифтом текстів (серед них можуть бути й вірші). Додаєш кількість прочитаних знаків у кожному тексті й ділиш на п’ять — це і є Твоя швидкість читання. Не забувай, що передусім Ти маєш розуміти текст.

Починати завжди непросто, однак головне — зрозуміти, що техніка швидкісного читання — не лише для «нудних ботаніків» та науковців. Ти можеш це зробити і ще всім покажеш, хто тут справжній геній швидкочитання. А ми вам у цьому допоможемо.

Завітайте до Нас на заняття! Будемо раді знайомству!!!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Культура, творчість Ранній розвиток, розвиток дітей