Особа обіймає посаду практичного психолога у вищому навчальному закладі

Особа обіймає посаду практичного психолога у вищому навчальному закладі

Чи може вона замість щорічної відпустки отримати грошову компенсацію за невикористану її частину?

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою КМУ від 14.04. 1997 р. № 346 (далі — Порядок № 346).
Тривалість щорічної основної відпустки практичного психолога, який працює у вищому навчальному закладі, визначена розділом IV «Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади» додатка до Порядку № 346. Вона становить 56 календарних днів та надається в перший та наступні роки в період літніх канікул незалежно від часу прийняття таких осіб на роботу.
Згідно зі ст.2 Закону про відпустки право на відпустки забезпечується забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст.24 цього Закону. Нею визначено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менша ніж 24 календарних дні.
Аналогічна норма міститься і в п.5 Порядку № 346, яким визначено, що за бажанням керівних працівників навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних працівників та наукових працівників частина щорічної основної відпустки, якщо вона надається за 1996–1997 і наступні робочі роки, замінюється грошовою компенсацією за можливості забезпечення їх у відповідний період роботою. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної основної відпустки не повинна бути менша ніж 24 календарних дні. Зауважимо, що грошовою компенсацією не може бути замінена вся щорічна відпустка. Це стосується лише її невикористаної частини.
Роз’яснення щодо заміни частини щорічної відпустки грошовою компенсацією міститься в листі Мінсоцполітики від 25.06.2014 р. № 248/13/116-14. У ньому визначено, що за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки за решту днів невикористаної щорічної відпустки (у згаданому випадку — 32 календарних дні) йому може бути надано грошову компенсацію за умови забезпечення в цей період роботою. Отже, практичному психологу вищого навчального закладу за невикористану частину щорічної відпустки може бути виплачена грошова компенсація в порядку, визначеному ст.24 Закону та п.5 Порядку №346.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI