Підвищення окладів та розрахунок відпускних

Підвищення окладів та розрахунок відпускних

Держпраці у Дніпропетровській області надало консультацію з питання підвищення окладу в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці.

Відповідно до п. 10 Порядку №100 підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому  періоді, так в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній  заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при  обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення, коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

У випадку, коли посадові оклади були підвищені не на один відсоток, коефіцієнт коригування визначається шляхом ділення окладу, який встановлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення.

На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей. Тобто зазначена  норма  передбачає можливість госпрозрахункового підприємства у випадку скрутного фінансового стану  дещо  зменшити коефіцієнт  коригування,  але  не  позбавляє  ці  підприємства від коригування.

Так, наприклад, якщо підвищення тарифних ставок на підприємстві відбулось в 1,7 разу, але підприємство не має можливості провести коригування середньої заробітної плати на коефіцієнт 1,7, необхідно здійснити аналіз наявних фінансових  можливостей підприємства на проведення коригування, видати наказ про застосування  коефіцієнта нижчого,  наприклад,  коефіцієнта 1,5 чи 1,3  тощо. Цей  наказ  (розпорядження) має погоджуватись із профспілковим  комітетом підприємства або з іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно  прокоригувати  і  нарахувати  належні йому кошти. Донарахування провадиться і у випадку, коли працівник відразу після відпустки звільняється,  а в період,  коли працівник перебував у відпустці, відбулося підвищення окладів.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI