З водієм не може бути укладено договір про повну матеріальну відповідальність

З водієм не може бути укладено договір про повну матеріальну відповідальність

Верховний Суд України (Касаційний цивільний суд) в постанові від 29 січня 2018 р.

 у справі № 743/1641/15-ц зазначив, що водій не належить до категорії працівників, з якими згідно ст. 1351 Кодексу законів про працю України може бути укладений договір про повну матеріальну відповідальність.

Письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено з повнолітніми працівниками, які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

Згідно з Переліком посад і робіт, які заміщуються або виконуються робітниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу, перевезення або застосування в процесі виробництва, затвердженим постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань та ВЦРПС від 28 грудня 1977 р. № 447/24, водій не належить до категорії працівників, з якими згідно зі ст. 1351КЗпП може бути укладений такий договір.

Аналогічна правова позиція зазначена й у п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 р. «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, завданої підприємствам, установам, організаціям їх працівниками», де передбачено, що розглядаючи справи про матеріальну відповідальність на підставі письмового договору, укладеного працівником з підприємством, установою, організацією, про взяття на себе повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей (недостача, зіпсуття), переданих йому для зберігання або інших цілей (п. 1 ст. 134 КЗпП), суд зобов’язаний перевірити, чи належить відповідач до категорії працівників, з якими згідно зі ст. 1351КЗпП може бути укладено такий договір та чи був він укладений. При відсутності цих умов на працівника за заподіяну ним шкоду може бути покладена лише обмежена матеріальна відповідальність, якщо згідно з чинним законодавством працівник з інших підстав  не несе матеріальної відповідальності у повному розмірі шкоди.

Джерело : Газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI