Чи встановлюється випробування під час прийняття на роботу особи, для якої це місце роботи стане першим після проходження строкової військової служби?

Чи встановлюється випробування під час прийняття на роботу особи, для якої це місце роботи стане першим після проходження строкової військової служби?

Незважаючи на останні зміни, внесені Законом Україну «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу»

від 17.05.2016 р. № 1367-VIII до ст.26 КЗпП, як і раніше для осіб, звільнених у запас із військової чи альтернативної (невійськової) служби, випробування під час прийняття на роботу не встановлюється.
   Одним із видів військової служби відповідно до п.6 ст.2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232) є строкова військова служба.
   Військовослужбовцями є особи, які проходять військову службу. Згідно зі ст.26 Закону № 2232 військовослужбовці, які проходили строкову військову службу, звільняються в запас або у відставку. І це підтверджує той факт, що для осіб, звільнених у запас з військової служби, випробування під час прийняття на роботу не встановлюється.
   Особа, яка працевлаштовується, крім паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), трудової книжки, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків, документа про освіту, про стан здоров’я тощо, зобов’язана подати ще й військовий квиток або посвідчення про приписку до призовної дільниці (за наявності). У військовому квитку має бути, відмітка про проходження строкової військової служби. Таким чином, для роботодавця стає зрозумілим, що працівник, який працевлаштовується, є особою, яка звільнена з військової служби, а, отже, випробування їй не встановлюється.
   Також зауважимо, що прийняття на роботу військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання, відповідно до ст.2113 КУпАП тягне за собою накладання штрафу в розмірі від 1 до 3 нмдг (від 17 до 51 грн).
   Якщо особа працевлаштовується вперше, тобто до проходження строкової військової служби вона ніде не працювала, то до трудової книжки працівника за місцем роботи вноситься окремим рядком з посиланням на дату, номер та найменування відповідних документів запис про час служби у складі Збройних Сил України та інших військах, де на тих, які проходять службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення із служби (п. 2.19 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.1993 р. № 58).

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI