Підприємство деякий час орендувало власний автомобіль у одного із працівників, а тепер вирішило його купити

Підприємство деякий час орендувало власний автомобіль у одного із працівників, а тепер вирішило його купити

Хто та куди має сплачувати ПДФО і військовий збір?

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна встановлено ст.173 ПКУ. На оподаткування доходу від продажу автомобіля впливає, по-перше, вид автомобіля — легковий чи вантажний. А якщо автомобіль легковий, то, в другу чергу, оподаткування доходу від його продажу залежить від кількості проданих його власником протягом звітного року легкових авто, мотоциклів та мопедів.
   Якщо автомобіль у фізособи купує підприємство — юридична особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі його функції (п.173.3 ПКУ).
   Під час купівлі у фізичної особи вантажного автомобіля підприємство – податковий агент має оподаткувати дохід від продажу ПДФО за ставкою 5 % та ВЗ за ставкою 1,5 %.
   Якщо підприємство придбаває у фізособи легковий автомобіль, то насамперед повинно з’ясувати, яким за черговістю — першим, другим чи наступним — є цей продаж протягом звітного року. Так, дохід від продажу протягом звітного року одного легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда не оподатковується ПДФО (п.173.2 ПКУ). Відповідно, не потрібно й справляти ВЗ з такого доходу.
   Але якщо фізична особа продає підприємству легковий автомобіль і така операція продажу рухомого майна є для нього вже другою (третьою чи наступною) протягом звітного року, то дохід від продажу оподатковується так само, як у випадку придбання вантажного автомобіля. Тобто, з суми доходу підприємство має утримати і сплатити ПДФО — 5 % та ВЗ — 1,5 %.
   Податок та збір сплачуються до бюджету за місцем реєстрації юридичної особи. Це потрібно зробити одночасно з виплатою (виплатами) фізичній особі доходу від продажу автомобіля. Також підприємство повинно відобразити виплачений дохід у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу«105».

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI