Працівник, який працював за підсумованим обліком робочого часу, звільняється

Працівник, який працював за підсумованим обліком робочого часу, звільняється

Як обчислити надурочні години, якщо встановлений обліковий період ще не закінчився?

У цьому випадку норма робочого часу обчислюється за період роботи з початку облікового періоду до моменту звільнення. Відповідно до п. 2 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінсоцполітики України від 19.04.2006 р. № 138 (далі — Методичні рекомендації), підсумований облік робочого часу запроваджується на підприємстві роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності це питання може бути врегульовано колективним договором. При підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками змінності.
Обліковий період — це відрізок часу, визначений трудовим, колективним договором або іншими внутрішніми нормативними актами роботодавця, протягом якого працівник повинен відпрацювати встановлену йому норму робочого часу відповідно до графіка змінності. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за такий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.
В разі звільнення працівника взаємні зобов’язання між сторонами, що уклали трудовий договір, припиняються, отже, і обліковий період для цього працівника закінчується в останній день його роботи. Відповідно до п.8 Методичних рекомендацій час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період. Якщо загальна кількість годин, відпрацьованих працівником з початку облікового періоду до моменту звільнення, перевищує нормальну тривалість робочого часу визначеного облікового періоду, ця кількість робочих годин вважатиметься понаднормовою та оплачуватиметься згідно зі ст.106 КЗпП. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.
Відповідно до вимог ст.116 КЗпП підприємство має виплатити в день звільнення всі суми, які належать працівнику. Про нараховані суми, належні працівникові в разі звільнення, роботодавець має письмово повідомити його перед їх виплатою.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI