Проблеми ожиріння і надлишкової ваги. Фактори ризику

Проблеми ожиріння і надлишкової ваги. Фактори ризику

Проблема надлишкової ваги й ожиріння у поєднанні з різними метаболічними порушеннями, знаходиться в центрі уваги медичної науки і охорони здоров'я.

Проблеми ожиріння і надлишкової ваги. Фактори ризику якості життя для населення.

Проблема ожиріння в поєднанні з різними метаболічними порушеннями, знаходиться в центрі уваги медичної науки і охорони здоров'я. Поширеність ожиріння і надлишкової ваги у світі настільки велика, що набула характеру глобальної епідемії. З поширенням  ожиріння і надлишкової ваги  планетою множаться і поглиблюються пов'язані з ним важкі соматичні захворювання: цукровий діабет типу 2 (CД2), артеріальна гіпертензія (АГ), ішемічна хвороба серця, онкологічні захворювання та ін., що знижують якість життя і підвищують рівень смертності серед працездатного населення. За повідомленнями експертів ВООЗ, від захворювань, пов'язаних з ожирінням і надлишкової ваги, тільки в Європі щорічно вмирає 320 тисяч людей. Найбільш значущими медичними наслідками ожиріння і надлишкової ваги є цукровий діабет типу 2 і серцево-судинні захворювання, причому ризик їх розвитку в значною мірою визначається особливостями відкладення жирової тканини в організмі. У своїх працях J. Vague ще в 1947 р. виділив два типи ожиріння на підставі топографії жирової тканини — андроїдний і гіноідний. Він показав, що у пацієнтів з андроїдним типом ожиріння частіше розвиваються цукровий діабет типу 2, артеріальна гіпертензія і серцево-судинні захворювання. Проведені в подальшому дослідження, засновані на загальноприйнятих критеріях оцінки типу розподілу жирової тканини і показниках ризику розвитку супутніх захворювань, довели, що абдомінальне ожиріння — самостійний фактор ризику дисліпідемії, порушень вуглеводного обміну і згортання крові, незалежний від ступеня ожиріння в цілому. Так, дані Гётебургского дослідження підтвердили, що співвідношення об'єму талії і стегон — незалежний фактор ризику інфаркту міокарда, інсульту, а також смертності від них. Окружність талії і стегон має більш тісний зв'язок з цими захворюваннями, ніж індекс маси тіла (ІМТ). З впровадженням в медичну практику комп'ютерної томографії (КТ) та магнітно-резонансної томографії (МРТ) абдомінальний тип ожиріння був розділений на два підтипи — абдомінальної-вісцеральний і абдомінальної-підшкірний. З'ясувалося, що саме абдомінальної-вісцеральні ожиріння поєднується, як правило, з несприятливим метаболічним профілем. У багатьох дослідженнях було показано, що площа вісцерального жиру у чоловіків більше 130 см2, а у жінок пре і постменопаузального віку понад 110 см2 свідчить про збільшений ризик коронарної хвороби серця. Небезпечного порогу накопичення вісцеральної жирової тканини — 130 см2 у осіб обох статей до 40 років — відповідає окружність талії більше 100 см, а в віці 40- 60 років — уже від 90 см. Дослідження зіставлення сумарного ризику для здоров'я з показниками окружності талії при абдомінально-висцеральном ожирінні, підтвердженому комп'ютерною томографією, виявили, що при окружності талії 94-101 см у чоловіків і 80-87 см у жінок є підвищений ризик, а при ще більших значеннях об'єму талії — високий ризик розвитку цукровий діабет типу 2 і серцево-судинні захворювання.

Людям, які мають проблеми із зайвим відсотком жиру і надлишковою вагою дуже важлива кваліфікована допомога і комплексний підхід, який поєднує корекцію харчування і програму тренувань.

Саме тому ми в Smart Fitness Academy розробили семінар-практикум для персональних тренерів «Складання тренувальних програм для людей з особливими потребами і вікових клієнтів», де детально розглянемо принципи і методологію роботи з клієнтами, яким показано зниження ваги.

Роби крок до успішної кар'єри з лідером!

Детальніше на сайті http://academy.smartfitness.com.ua/


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Індустрія краси Спорт, здоров'я