Дотримуйтеся процедури складання правил внутрішнього трудового розпорядку

Дотримуйтеся процедури складання правил внутрішнього трудового розпорядку

До процедури складання ПВТР необхідно підійти відповідально, адже вони не тільки регулюють трудові відносини між роботодавцем і працівниками згідно з КЗпП,

а й мають на меті сприяти виконанню основних завдань і функцій підприємства, підвищенню ефективності та якості роботи, зміцненню трудової дисципліни, раціональному використанню робочого часу.

ПВТР мають бути складені в письмовій формі та обов’язково містити гриф затвердження. У ПВТР доцільно описати основні моменти організації праці на підприємстві, а саме:

  •   загальні положення (поняття, мета та застосування ПВТР, на кого вони поширюються та інша загальна інформація);
  •   порядок прийняття на роботу, переведення та звільнення з роботи працівників (перелік документів, які він має подавати; опис процедури оформлення прийняття, переведення та звільнення працівників; умови і строк випробування; підстави припинення трудового договору тощо);
  •    робочий час і час відпочинку (час початку і закінчення робочого дня (зміни), обідньої перерви; тривалість робочого дня (зміни) та робочого тижня; вихідні дні; вказується перелік посад працівників з ненормованим робочим днем (якщо такі є на підприємстві); тривалість і підстави надання щорічних відпусток);
  •    основні права й обов’язки працівників;
  •    основні права й обов’язки роботодавця;
  •    періодичність і строки видачі заробітної плати;
  •    соціальні гарантії та компенсації (порядок застосування заходів заохочення);
  •    відповідальність працівників за порушення трудової дисципліни (перелік порушень, за які передбачено дисциплінарні стягнення, та порядок їх застосування).

   Безумовно, у цьому документі можна висвітлити ще низку важливих питань, пов’язаних з організацією праці на конкретному підприємстві. Наприклад, вказати відомості про: порядок використання корпоративного обладнання, захист персональних даних, загальні правила користування електронною поштою та приватною інформацією, правила спілкування між працівниками (Кодекс ділової поведінки), а також захист конфіденційної інформації та інтелектуальної власності тощо. Проте бажано Положення про конфіденційну інформацію, Кодекс ділової поведінки затверджувати окремими локальними нормативними актами.
   Пам’ятайте, ПВТР не можуть містити умов, які погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, оскільки в такому разі вони вважатимуться недійсними.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI