Працівник перебував на лікарняному понад два місяці

Працівник перебував на лікарняному понад два місяці

Під час періоду його непрацездатності на підприємстві підвищувалися посадові оклади. Як індексувати зарплату працівника після виходу на роботу? Він втрачає право на фіксовану індексацію, яку отримував до цього?

Під час тимчасової непрацездатності за працівником зберігається місце роботи (посада) та середній заробіток і виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності, яка не підлягає індексації.
Якщо особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу (п. 4 Порядку № 1078). І в місяцях початку та закінчення тимчасової непрацездатності працівник отримує індексацію пропорційно відпрацьованому часу.
Якщо під час тимчасової непрацездатності посадовий оклад збільшується, це призводить до зміни базового місяця. Адже в разі підвищення тарифних ставок (окладів), пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, стипендій, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100 %. Індекс споживчих цін для проведення подальшої індексації обчислюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.
Якщо сума підвищення заробітної плати (підвищення посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням доплат, надбавок та премій, які не мають разового характеру) не перевищує суми індексації, яка мала виплачуватись працівнику в місяці підвищення, то сума індексації (фіксована сума індексації) зменшується на суму підвищення заробітної плати.
Отже, після виходу працівника на роботу він має отримувати новий посадовий оклад та суму індексації, зменшену на суму підвищення заробітної плати.

Джерело : Журнал : "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI