Працівник повернувся із відрядження і виявив, що загубив чек РРО, який підтверджує оплату послуг готелю

Працівник повернувся із відрядження і виявив, що загубив чек РРО, який підтверджує оплату послуг готелю

Чи можна відшкодувати такому працівнику витрати на проживання, якщо він надасть копію цього чека?

Фіскальний касовий чек є документом, що містить інформацію про обсяг розрахункової операції. Він видається покупцю товарів/послуг, а у продавця залишається контрольна стрічка — копії розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, що надруковані або створені в електронній формі таким реєстратором, а також копії фіскальних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі (ст.2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).
   Фіскальний касовий чек роздруковується РРО тільки один раз, причому зробити дублікат неможливо (не передбачено функціями РРО). Тому копія фіскального чека із контрольної стрічки є єдиним документом, що може підтвердити здійснення розрахункової операції.
   Для отримання копії фіскального чека покупець має звернутися до продавця. Закон № 265 не зобов’язує продавця надавати покупцю такий документ, тому продавець може і відмовити покупцю в цьому.
   Отриману копію фіскального чека доцільно завірити у продавця шляхом здійснення надпису «копія вірна» та її завірення підписом посадової особи і печаткою продавця.
   Відповідно до п.5 Інструкції про відрядження підприємство має відшкодувати відрядженому працівнику витрати на найм житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі) за наявності оригіналів підтвердних документів. Тому навіть завірену копію чека прискіпливі перевіряючі можуть не визнати. Як наслідок, можливі штрафи за порушення касової дисципліни та нарахування доходу у вигляді додаткового блага відрядженому працівнику.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI