Студент, який навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання (з індивідуальним графіком), працевлаштовується на підприємство вперше

Студент, який навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання (з індивідуальним графіком), працевлаштовується на підприємство вперше

Хто і який запис має внести до його трудової книжки? Чи має право такий працівник на роботу у певному режимі робочого часу?

Відповідно до ст.2 КЗпП кожний громадянин має право на працю — тобто на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, включаючи право на вільний вибір професії, роду занять і роботи. На сьогодні студенти вищих навчальних закладів, які навчаються на денних відділеннях закладів освіти, досить часто влаштовуються працювати. При цьому постає питання видачі та зберігання трудової книжки, оскільки вона згідно з п.1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 ( далі — Інструкція № 58), повинна зберігатися лише за місцем основної роботи працівника. Оскільки між студентом та навчальним закладом немає трудових відносин, місце навчання не може бути місцем роботи студента.
   Зауважимо, що оформлення трудової книжки навчальним закладом не передбачено. Порядок ведення трудових книжок визначається постановою КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 р. № 301 і в ньому не зазначено, що заклади освіти повинні оформляти та вести трудові книжки на студентів, які в них навчаються.
   Якщо майбутній працівник підприємства влаштовується на робоче місце вперше після закінчення вищого навчального закладу й не має трудової книжки, її оформлення та запис до неї про період навчання буде зроблено за місцем роботи, де надалі він працюватиме.
   Інструкцією № 58 не передбачено внесення запису про зарахування на навчання до трудової книжки саме підприємством. Записи про час навчання на денних відділеннях (у т. ч. підготовчих) вищих навчальних закладів для студентів, слухачів курсів, учнів, аспірантів та клінічних ординаторів, які мають трудові книжки, відповідно до пункту 2.16 зазначеної Інструкції вносить навчальний заклад (наукова установа). Підставою для таких записів є накази навчального закладу (наукової установи) про зарахування на навчання та відрахування з числа студентів, учнів, аспірантів, клінічних ординаторів. Цим пунктом визначено порядок, коли під час вступу на навчання до вищого навчального закладу студент уже має трудову книжку.
   Якщо працівник є студентом вищого навчального закладу та влаштовується на роботу вперше, трудова книжка оформлюється роботодавцем відповідно до ст.48 КЗпП не пізніше як через п’ять днів після прийняття на роботу. Такий термін встановлено також п.2.4 Інструкції № 58 — не пізніше тижневого строку.
Запис до трудової книжки про зарахування на навчання може внести роботодавець, оскільки згідно з пп.«в» п.2.19 Інструкції № 58 запис про час навчання у вищих навчальних закладах виконується окремим рядком з посиланням на дату та номер відповідних документів до внесення відомостей про роботу на цьому підприємстві.
   Студент, який навчається на денному відділенні навчального закладу, може виконувати свої трудові обов’язки лише у вільний від навчання час. Незважаючи на те, що відповідно до ст.62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556 особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право вибору форми навчання під час вступу до вищого навчального закладу та участі у формуванні індивідуального навчального плану, трудовою діяльністю вони можуть займатися тільки у позанавчальний час.
   Обмеження робочого часу такого працівника залежатиме від того, в який час він зможе виконувати свої трудові обов’язки. За таких умов (за необхідності) з працівником слід укласти строковий або безстроковий трудовий договір шляхом видання наказу про прийняття на роботу, наприклад, на умовах неповного робочого часу з відповідним графіком роботи. Нагадаємо, що строкові трудові договори укладаються у випадках передбачених ст.23 КЗпП.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI