Чи можна на підставі тієї самої довідки, підвищити ціну за одиницю товару, наприклад, удвічі в цьому ж місяці

За результатами тендеру між учасником та замовником укладено договір про закупівлю.

 За результатами тендеру між учасником та замовником укладено договір про закупівлю. Через певний час ціна товару, який є предметом даного договору, суттєво зросла — майже на 40 відсотків. Чи можна на підставі тієї самої довідки, наприклад, Торгово-промислової палати, виданої в серпні 2018 року, підвищити ціну за одиницю товару, наприклад, удвічі в цьому ж місяці в результаті укладення відповідних додаткових угод до договору на підставі п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону про публічні закупівлі (зміна ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі)?

Ні, на підставі однієї і тієї ж довідки не можна підвищувати ціну за одиницю товару декілька разів. Внесення змін до договору про закупівлю щодо підвищення ціни одиниці товару до 10 відсотків повинно бути обґрунтованим і документально підтвердженим. Кожна зміна до договору має містити окреме документальне підтвердження. Зважаючи на вищевикладене, принцип внесення змін до договору про закупівлю на підставі п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону про публічні закупівлі такий: 1-е коливання ціни на ринку в певному періоді = 1-е внесення змін до договору. Зміни до ціни одиниці товару вносять у межах коливання: якщо відбулось коливання ринкових цін (наприклад, збільшення) у межах 5 відсотків, то ціна за одиницю товару може збільшитись на 5 відсотків; якщо відбулось коливання ринкових цін в межах 15 відсотків, то ціна за одиницю товару все одно може збільшитись максимум лише на 10 відсотків (і не може перевищувати 10 відсотків).

Якщо в наступному періоді (після внесення змін до договору щодо підняття ціни за одиницю товару в межах 10 відсотків) ціна на ринку на відповідний товар знову коливатиметься, наприклад, у бік збільшення, за умови наявності документального підтвердження цього коливання, то замовник матиме право знову підвищити ціну одиниці товару до 10 відсотків. Зміну ціни за одиницю товару вносять таким чином, щоб зазначена зміна не призвела до збільшення суми, визначеної в договорі (загальної суми договору). Цього досягають у результаті зменшення кількості товару, що закуповують.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки Право, юриспруденція Фінанси, кредит, банківська справа