Скринінг резюме: як найшвидше потрапити в ціль

52% HR-спеціалістів назвали скринінг кандидатів найбільш важкою частиною їх роботи. – ideal.com В той же час, досвідчений рекрутер з точністю до 90% може оцінити технічні та особистісні якості кандидата лише за вивченням його резюме!

Що ж таке скринінг? 

Загальне значення цього слова – це просіювання, фільтрація. Тому і не дивно, що цей метод успішно застосовується при обробці резюме. Адже при великій кількості аплікацій кандидатів чи при активному пошуку кандидатів в базах необхідно швидко відкидати резюме, які абсолютно не підходять Вашим вимогам.

Роль рекрутера в цьому процесі полягає в тому, щоб знайти тих потенційних кандидатів, чиї навички і досвід мають гарний вигляд на папері, і з ними слід зв’язатися для співбесіди.

Чим ефективний скринінг резюме? 

Сортування резюме допоможе спростити та прискорити процес підбору, дозволяючи Вам вибирати лише тих людей для співбесіди, які мають знання, навички та досвід, які Ви найбільше шукаєте. Таким чином Ви не витрачатимете дорогоцінний час на тих, хто Вам точно не підходить і контактуватимете лише з тими кандидатами, які мають високі шанси підійти на Вашу вакансію.  

Поради, які допоможуть Вам зробити цей процес ефективнішим:

1. Шукайте прогалини 

Можливо кандидат має занадто довгі паузи між місцями роботи? Це не обов’язково означає, що він не є кваліфікованим, однак може вимагати додаткового навчання або часу, щоб адаптувати його до більш структурованої робочої атмосфери.

2. Звертайте увагу на кількість місць роботи 

Будьте уважними з резюме, в яких перераховані кілька робочих місць і компаній протягом короткого періоду часу. Стрибки з роботи на роботу можуть вказувати на те, що у людини відсутня лояльність до свого роботодавця і що людина не вміє працювати з труднощами і при першій же можливості уникає їх вирішення шляхом зміни місця роботи.

3. Дивіться не тільки на попередній досвід, але і на обов’язки

Не завжди гарна назва позиції на попередньому місці роботи означає рівень високого професіоналізму. Наприклад, Юрист, 3 роки досвіду, опис обов’язків – робота з юридичними документами. Більш схоже на секретаря, ніж на юриста.

4. Додаткова інформація важлива

Перелік хобі та інтересів показує, що потенційний працівник успішно знайшов баланс між особистим та професійним благополуччям, або ж навпаки. Занадто багато інформації про проведення позаробочого часу може означати, що на роботу цей працівник не хоче витрачати багато особистого часу.

5. Будьте уважними під час процесу скринінгу

Не бійтесь витратити більше часу на ретельний розгляд кожного отриманого чи знайденого Вами резюме. Швидкий та неуважний скринінг може привести до того, що Ви пропустите важливу інформацію про необхідні знання і навички, або навпаки, отримаєте хибне враження про кандидата.

Якщо у вас виникли запитання з даної теми чи не тільки, будь ласка, залишайте їх у формі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI