Працівниця, яка суміщає іншу посаду, з 20-ти робочих днів 10 перебувала у відпустці

Працівниця, яка суміщає іншу посаду, з 20-ти робочих днів 10 перебувала у відпустці

Доплату за суміщення обчислювати за всі дні чи пропорційно до відпрацьованого часу?

Статтею 105 КЗпП встановлено, що розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Це означає, що підприємство самостійно в локальних актах, що регулюють питання встановлення цієї доплати, визначають, на яких умовах вона виплачується, і, за бажанням, може встановити, що доплата в повній сумі виплачується і за час відпустки працівника.
   Але поміркуймо логічно. Суміщення — це виконання працівником разом зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) протягом робочого часу за основною посадою, Тобто, дві роботи виконуються одночасно. Якщо працівниця із 20-ти робочих днів 10 перебувала у відпустці, то ці 10 днів вона не працювала за основною роботою, відповідно, їй зарплата нараховується пропорційно до відпрацьованого часу. Чи виконується під час відпустки робота за суміщенням? Очевидно, що ні. Тож і доплату за суміщення варто також виплачувати пропорційно до відпрацьованого часу.
   Крім того, слід врахувати таке. Відпускні — це заробітна плата за час відпустки. І під час їх обчислення враховується доплата за суміщення посад (професій). Отже, отримуючи відпускні, працівниця отримує за час відпустки і частину основної зарплати, і частину доплати за суміщення в складі середньої зарплати.
   Аналогічно слід вирішувати й питання щодо виплати за час відпустки інших доплат і надбавок, премій та винагород, зокрема, надбавки за класність водіям. Усі ці питання підприємство має право вирішувати на свій розсуд.
   Варто додати, що доплата за суміщення посад (професій) необов’язково має встановлюватися у відсотках від окладу за основною чи суміщуваною посадою (наприклад, 10 % від окладу за займаною посадою чи 10 % від окладу за посадою, що суміщається), а й бути у фіксованій сумі (наприклад, 1000 грн на місяць).
Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI