Практика оскарження: вимога банківської гарантії та кредитний рейтинг банку, який видав гарантію

У якості прикладу звернемось до рішення Колегії № 8871-р/пк-пз від 29.08.2018 (оголошення № UA-2018-06-23-000292-a), отже…

 У якості прикладу звернемось до рішення Колегії № 8871-р/пк-пз від 29.08.2018 (оголошення № UA-2018-06-23-000292-a), отже…
Скаржник не погоджується з рішенням Замовника щодо відхилення його пропозиції та просить зобов’язати замовника скасувати таке рішення. Підстава для відхилення пропозиції скаржника: пропозиція відхиляється як така, що не відповідає вимогам тендерної документації, а саме:
- надана банківська гарантія ПАТ «Х» від 23.07.2018 за № KHOG272871445, не відповідає вимогам встановленим в п.п.2.2. п.2 Додатку VI «Вимоги до банківської гарантії» документації, оскільки довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ «Х» за національною шкалою визначено на рівні – «uaAA-», що у свою чергу є нижче рівня – «uaAA» вимоги встановленої в документації.
Скаржник зазначає, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження рейтингової шкали» від 26.04.2007 № 665 Національна рейтингова шкала довгострокового кредитного рейтингу поділена всього на 10 рівнів, з них – 4 інвестиційні рівні (в порядку спадання): uaAAA, uaAA, uaA, uaBBB, інші 6 – спекулятивні. Додаткові позначення «-» або «+» є проміжними категоріями рейтингу відносно основних категорій (рівнів) і не змінюють основну категорію (рівень) рейтингу. Таким чином, поточний довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ «Х» за Національною рейтинговою шкалою – uaАА з додатковим позначенням «-», не змінює його основний рівень рейтингу та є не нижчим uaАА. Результат: тендерну пропозицію відхилено неправомірно.
Як видно із наведеного прикладу, замовник очікував побачити відмінну від завантаженої учасником банківську гарантію. Однак замовник недостатньо чітко висловив у документації свої вимоги, через це він отримав саме те, що вимагав, а не те, що мав на увазі. В наведеному випадку, відповідно до чинної нормативно-правової бази, позначення «+» та «-» є додатковими позначення та проміжними категоріями рейтингу. Відтак, коли замовник в тендерній документації прописує «не нижче категорії» - будь-яке проміжне позначення в межах зазначеної категорії буде «не нижчим». 
Детальніше про практику оскарження в нюансах щодо даного та інших питань розповість в наступному випуску журналу «Радник в сфері державних закупівель» - Агія Загребельска, державний уповноважений Антимонопольного комітету України, член Колегії АМКУ.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки Право, юриспруденція Фінанси, кредит, банківська справа