Яку позначку в розділі «Категорія особи» повідомлення про прийняття працівника на роботу потрібно ставити в разі працевлаштування внутрішнього сумісника, трудова книжка якого перебуває на підприємстві?

Яку позначку в розділі «Категорія особи» повідомлення про прийняття працівника на роботу потрібно ставити в разі працевлаштування внутрішнього сумісника, трудова книжка якого перебуває на підприємстві?

Частина третя ст.23 КЗпП зобов’язує роботодавців повідомляти про прийнятих працівників центральний орган виконавчої влади, яким є Державна фіскальна служба України (далі — ДФСУ).

Положеннями постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413 (далі — Постанова № 413) визначено, що роботодавець може подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу за одним із такихї способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб згідно з вимогами законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом із копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

   Повідомлення подається на одну особу, яка може належати до однієї з таких категорій: наймані працівники з трудовою книжкою або без неї. Перша категорія позначається цифровим кодом 1, друга — 2.
   Найманим працівником з трудовою книжкою вважається працівник, прийнятий на основне місце роботи з наданням усього переліку необхідних документів, у т. ч. трудової книжки.
   Найманими працівниками без трудової книжки слід вважати тих, хто працевлаштовується на підприємство за певних умов. Це, зокрема, особи, які:

  •  працевлаштовуються на роботу вперше;
  •  подають до відділу кадрів стандартний пакет документів, натомість подання трудової книжки законодавством для них не передбачено (сумісники);
  •  не можуть надати трудової книжки у зв’язку з відсутністю доступу до неї внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведенням антитерористичної операції на території, де вони раніше працювали (працівники підприємств, розташованих у зоні АТО) та вимушені були переїхати до інших регіонів України у зв’язку з тимчасовою окупацією (внутрішньо переміщені особи).

   Особам, які працевлаштовуються вперше, трудову книжку оформляють на першому місці роботи.
   На осіб, які працевлаштовуються за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.
   Працівникам підприємств, розташованих у зоні антитерористичної операції або на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, новий роботодавець видає дублікат трудової книжки.
   Отже, вищезазначені особи приймаються на підприємство без трудової книжки, тому в розділі 4 «Категорія особи» повідомлення про прийняття працівника на роботу слід ставити відмітку 2.
   Окремо зазначимо, що сумісниками вважаються працівники, які виконують, крім своєї основної, іншу регулярно оплачувану роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві. На практиці визначають два види сумісництва — внутрішнє та зовнішнє. Якщо на тому ж підприємстві укладено ще один трудовий договір — це слід кваліфікувати як внутрішнє сумісництво, якщо на іншому — зовнішнє. Розмежувань між внутрішнім та зовнішнім сумісництвом Постанова № 413 не містить, тому можна зробити висновок, що йдеться про працівників-сумісників загалом.
   Разом з тим Держпраці на своєму офіційному сайті надала роз’яснення, що під час прийняття працівника на роботу на умовах сумісництва (внутрішнього або зовнішнього) обов’язковим є укладання трудового договору, який оформлюється шляхом видання наказу чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу, та подання повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платників ЄСВ у порядку, встановленому КМУ.
   Що стосується подання повідомлення до ДФСУ про прийняття працівника на роботу за сумісництвом, то не слід його сприймати як особу, що вже працевлаштована. Незважаючи на те, що йдеться про одну й ту саму особу, яка вже перебуває в трудових відносинах з цим підприємством, з нею укладається новий трудовий договір про внутрішнє сумісництво. Окрім цього, заробітна плата сумісників (внутрішні не є винятком) має свої нюанси, що стосуються нарахування ЄСВ.
   Тому для внесення правильної інформації в розділі 4 «Категорія особи» повідомлення доцільно зазначати цифровий код 2, яким і буде визначено статус працівника — внутрішнього сумісника.

Джерело: Журнал "Кадровик україни "


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI