Щодо виплати авансу під час простою

Щодо виплати авансу під час простою

В законодавстві питання виплати авансу під час простою не прописано, тому у деяких бухгалтерів з приводу виникають непорозуміння.

За законодавством зарплата маєвиплачуцватись працівникам двічі на місяць. Аванс — це заробітна плата за першу половину місяця. Розмір авансу визначається трудовим чи колективним договором або іншим внутрішнім нормативним документом, але він не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час, виходячи із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника (частина третя ст.115 КЗпП, частина третя ст.24 Закону про оплату праці).  
   У разі якщо простій відбувається не з вини працівника, то, не зважаючи на те, що години простою не є відпрацьованим часом, законодавство зобов’язує роботодавця компенсувати працівнику (працівникам) втрату заробітку за цей період в розмірі 2/3 тарифної ставки чи посадового окладу. Сума такої компенсації належить до додаткової заробітної плати (пп.2.2.12 Інструкції зі статистики зарплати), що, своєю чергою, вказує на те, що під час простою працівники отримують також заробітну плату, тільки в меншому розмірі.
   Тому, на нашу думку, факт простою не повинен впливати на строки виплати заробітної плати, і роботодавець має виплачувати зарплату двічі на місяць усім працівникам, у т.ч. й тим, які перебувають у простої.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI