Компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість

Компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість

Відповідно до ч. 2 ст. 120 Кодексу законів про працю України, працівникам, при переведенні їх на іншу роботу, коли це пов’язано з переїздом в іншу місцевість, відшкодовується:

  •  вартість проїзду працівника і членів його сім’ї;
  •  витрати по перевезенню майна;
  •  добові за час перебування в дорозі;
  •  одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім’ї, який переїжджає;
  •  заробітна плата за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці проживання, але не більше 6 днів, а також за час перебування в дорозі.

Згідно з п. 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» від 2 березня 1998 р. № 255 (далі — Постанова № 255), «інша місцевість» — це інший населений пункт.

Також у згаданій Постанові № 255 дещо уточнено виплати, які має здійснити роботодавець, працівникам у зв’язку з переведенням їх на іншу роботу, якщо це пов’язано з переїздом в іншу місцевість. Зокрема, таким працівникам виплачуються:

  •  вартість проїзду працівника і членів його сім’ї (крім випадків, коли роботодавець надає для цього відповідні засоби пересування) у порядку і в розмірах, встановлених законодавством для відряджень;
  •  витрати на перевезення майна залізничним, водним і автомобільним транспортом (загального користування) вагою до 500 кг на самого працівника і до 150 кг на кожного члена сім’ї, який переїжджає (за згодою сторони, яка приймає, можуть бути оплачені витрати на перевезення майна більшої ваги, а за відсутності зазначених видів транспорту можуть бути оплачені витрати на перевезення майна повітряним транспортом від найближчої до місця роботи залізничної станції або від найближчого морського чи річкового порту, відкритого для навігації);
  •  добові працівнику за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для відряджень;
  •  одноразова допомога самому працівникові — в розмірі його місячного посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи і кожному члену сім’ї, який переїжджає, — в розмірі 25% одноразової допомоги самого працівника;
  •  заробітна плата за дні підготовки до переїзду і влаштування на новому місці проживання, але не більше 6 днів, а також за час перебування в дорозі виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи.

Якщо заздалегідь точно визначити розмір належних працівникові сум компенсації неможливо, то за згодою сторін йому видається аванс.

Зверніть увагу, що відповідно до Постанови № 255 до членів сім’ї працівника, на яких виплачується компенсація, належать чоловік, дружина, а також діти і батьки подружжя, які перебувають на їх утриманні і проживають разом з ними.

Якщо працівник переводиться на роботу на строк не більше одного року, а сім’я з ним не переїжджає, за погодженням сторін замість виплати одноразової допомоги йому можуть відшкодовуватися витрати, пов’язані з тимчасовим проживанням на новому місці. Розмір відшкодування витрат не повинен перевищувати 50% розміру добових.

 Джерело: Газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI