Кому і в яких випадках видаються трудові книжки

Кому і в яких випадках видаються трудові книжки

Ведення трудових книжок, у яких має фіксуватися вид роботи, яку виконує працівник, передбачено КЗпП. Так, відповідно до ст.48 цього Кодексу:

«Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.
Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації.
Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. Студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів трудова книжка оформляється не пізніше тижневого строку після початку проходження стажування (п. 2.2 Інструкції № 58).
До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться».
Такі ж вимоги передбачено і п.1.1 Інструкції № 58. Трудові книжки ведуться також на сезонних і тимчасових працівників, іноземців та осіб без громадянства, працевлаштованих в Україні в установленому порядку. Питання, пов’язані з порядком ведення трудових книжок, їх зберігання, виготовлення, забезпечення та обліку, регулюються також постановою КМУ «Про трудові книжки працівників»
від 27.04.1993 р. № 301.

Джерело :  Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI