Як закупити електричну енергію, як універсальну послугу?

Для закупівлі електричної енергії як універсальної послуги наводимо нижче приклад визначення предмета закупівлі.

 Предмет закупівлі:

Для закупівлі електричної енергії як універсальної послуги наводимо нижче приклад визначення предмета закупівлі. Електрична енергія — за кодом CPV за ДК 021:2015 — 09310000-5 (електрична енергія (універсальна послуга)).
Чому спочатку відкриті торги?

Споживачі визначені в Законі про ринок електричної енергії мають право (не обов’язок) на постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами:

1. Згідно пункту 4 статті 56 Закону про ринок електроенергії. Покладення зобов’язань з надання універсальних послуг та/або постачання "останньої надії" не обмежує права електропостачальника здійснювати постачання електричної енергії за вільними цінами.

2. Відповідно до листа МЕРТУ  вих. № 3304-04/54502-07 від 13.12.2018 зазначено, що здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, у тому числі електричної енергії, споживачами, які є замовниками згідно з положеннями Закону про публічні закупівлі, має здійснюватися за основною процедурою закупівлі – відкритими торгами. Переговорна процедура застосовується як виняток у вичерпному переліку випадків. Станом на 30.11.2018 нові ліцензії на постачання електричної енергії споживачу отримало 224 суб’єкти господарювання. При цьому відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 № 1469, місцем провадження діяльності електропостачальника є територія України.

3. 30.11.2018 НКРЕКП на офіційному сайті (nerc.gov.ua) розмістила новину з заголовком  «Договірна модель на новому роздрібному ринку електричної енергії». У зазначеній новині вкотре наголошено, що договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з обленерго припиняють свою дію з 1 січня 2019 року. А також зазначено, що наявність у споживача укладеного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії є умовою постачання електричної енергії споживачу. Також, Регулятор звертає увагу, що побутові та малі непобутові споживачі мають право (не обов’язок) на постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, які формуються відповідно до затвердженої НКРЕКП методики та наводить перелік суб’єктів господарювання, створених у результаті здійснення заходів з відокремлення, які отримали ліцензію НКРЕКП з постачання електричної енергії споживачу та на яких покладено функцію постачальника універсальних послуг на закріпленій території. (Детальніше журнал «Радник в сфері державних закупівель» № 21 (87) за грудень 2018 стор. 40-45).

4. Згідно статті 3 Закону про публічні закупівлі, закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.

5. Оприлюднено офіційний текст Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 23 листопада 2018 року  № 2628-VIII. 

Набрання чинності Закону від 23 листопада 2018 року  № 2628-VIII відбудеться 01.01.2019 року.

Серед запропонованих змін, мова йде зокрема про зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії». А саме: 

  • Перехід до нової моделі ринку електричної енергії відтерміновано до 01.01.2019р.;
  • Категорію споживачів, котрі можуть користуватися послугами постачальника універсальних послуг, тимчасово розширено. Так, тимчасово на період з 1 січня 2019р. по 31 грудня 2020 р. включно універсальні послуги, окрім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг, також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов’язки, передбачені Законом України «Про ринок електричної енергії» для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг, передбачених статтею 63 цього Закону. Отже звертаємо увагу, що можливість бюджетних установ закупівлі універсальної послуги буде з 01.01.2019 року передбачена Законом про ринок електричної енергії, але це право, а не обов`язок замовника.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Право, юриспруденція