Середньооблікова кількість працівників у ФОПа, який зареєструвався протягом року

Яким чином розраховується середньооблікова кількість працівників за рік для визначення кількості осіб з інвалідністю, яких слід працевшлашувати до ФОПа?

Як порахувати середньооблікову   кількість  штатни працівників  за період з  початку  року у ФОПа, якщо ФОП зареєструвався у березні 2018 р?

Працівників у ФОПа в розрізі місяців було:

  1. Березень - Червень 2018 р.  – 0 осіб
  2. Липень 2018 р. – 10 осіб;
  3. Серпень 2018 р.  – 9 осіб;
  4. Вересень 2018 р.  – 7 осіб;
  5. Жовтень 2018 р.  – 9 осіб;
  6. Листопад 2018 р. – 9 осіб
  7. Грудень 2018 р. – 6 осіб 

Статтею 19 Закону № 875 для роботодавців установлено норматив щодо працевлаштування інвалідів,який становить:

  • 4% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, якщо працює 25 і більше працівників;
  • одне робоче місце, у разі якщо працює від 8 до 25 осіб.

Норматив встановлюється, якщо на підприємстві за звітний період середньооблікова чисельність штатних працівників за рік, яка обчислюється відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. N 286 , становить 8 та більше осіб.

В п. 3.2.5. Інструкції № 286 зазначається,  середньооблікова  кількість  штатних  працівників  за період з  початку  року  (у  тому  числі  за  квартал,   півріччя, 9 місяців,     рік)    обчислюється     шляхом     підсумовування середньооблікової кількості  

штатних  працівників  за  всі  місяці роботи  підприємства,  що  минули  за  період  з   початку  року до звітного місяця включно,  та ділення одержаної суми  на  кількість місяців у цьому періоді, тобто відповідно на 2, 3, 4, ... 12.

Але тут мова йде про «місяці роботи підприємства». То, чи поширюються норми цієї Інструкції № 286 на ФОПів з найманими працівниками? 

Що відповіли фахівці Держстату?

Підприємство,  що  працювало  неповний  рік  (сезонний характер виробництва або створення після січня,  за  винятком  тих підприємств,   які  вимушено  зупиняли  виробництво  з  ініціативи адміністрації),  середньооблікову кількість штатних працівників за рік  визначає  також  шляхом  підсумовування  зазначеної кількості
працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення  одержаної суми на 12. (п. 3.2.6 Інструкції № 286).Незважаючи на реєстрацію  ФОПа у березні 2018 р. для розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників за період з початку року, а саме за січень-грудень (використовується) підхід, про який зазначено вище.Отже, згідно з проведеними розрахунками на основі інформації наданої у запиті, середньооблікова кількість штатних працівників ФОП за 2008 р. становить 4 особи.Висновок.Отже, для визначення середньооблікової кількості штатних працівників у ФОПа слід застосовувати норми Інструкцію № 286, незважаючи на те, що в цьому документі мова йде про підприємства.  

 Коментар до листа Держстату від 17.12.2018 р. №191/141


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Діловодство, секретаріат, АГВ