Чи можна на посаду працівника, що йде у відпустку для догляду за дитиною до досягненню нею трирічного віку, тимчасово перевести іншого працівника цього ж підприємства?

Чи можна на посаду працівника, що йде у відпустку для догляду за дитиною до досягненню нею трирічного віку, тимчасово перевести іншого працівника цього ж підприємства?

Чи необхідно після закінчення терміну такого переведення видавати наказ і вносити запис у трудову книжку?

За працівником, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, зберігається місце роботи (ст. 2 Закону про відпустки). У зв’язку із цим на його посаду можна перевести іншого працівника, але лише тимчасово, до виходу на роботу основного працівника. Тимчасове переведення на іншу роботу є одним з варіантів, коли необхідно замістити тимчасово відсутнього працівника. Другий варіант — покласти на працівника обов’язки тимчасово відсутнього працівника, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною.
   У першому випадку видається наказ про тимчасове переведення працівника, з його згоди, на посаду працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною. У наказі вказується посада, на яку переводиться працівник, структурний підрозділ (за потреби), строк тимчасового переведення і умови оплати у вказаний період (як правило, вказується посадовий оклад згідно зі штатним розписом працівника, що перебуває в декретній відпустці). Працівника, що переводиться, ознайомлюють з наказом під підпис.
   У другому випадку видається наказ про покладання на працівника обов’язків тимчасово відсутнього працівника і встановлення відповідної доплати, конкретний розмір якої для працівників приватних підприємств установлюється в колективному договорі або положенні про оплату праці (до 100% посадового окладу відсутнього працівника), а для працівників бюджетної сфери регулюється постановою КМУ від 30.08.2002 р. № 1298.
   Оскільки в наказі про переведення (покладання обов’язків тимчасово відсутнього працівника) був вказаний конкретний період такого переведення (виконання обов’язків), у день виходу основного працівника з декретної відпустки, працівник, що працював на «декретній» посаді, повертається на попереднє місце роботи. Окремий наказ про це не видається.
   Згідно з п.2.2 Інструкцій про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.1993 р. № 58, до трудових книжок працівників вносяться відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення. Отже, у трудову книжку запис про тимчасове переведення не вноситься. Не вноситися він і в особову картку працівника (форма № П-2).

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI