Оплата надурочних годин при підсумованому обліку робочого часу

Оплата надурочних годин при підсумованому обліку робочого часу

Міністерство соціальної політики України в листі № 248/0/206-19 роз’яснило, яким чином слід оплачувати надурочні години при підсумованому обліку робочого часу.

Так, згідно зі ст. 61 Кодексу законів про працю України (далі— КЗпП) режим підсумованого обліку робочого часу може вводитись на безперервно діючих підприємствах, а також в окремих виробництвах і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу.

Обліковий період установлюється в колективному договорі. Він охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові (неробочі) дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу може коливатися протягом облікового періоду. Переробка робочого часу в окремі дні може компенсуватися додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.

При підсумованому обліку робочого часу час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним і оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП.

Оплата за всі години надурочної роботи провадиться в кінці облікового періоду або при звільненні працівника.

Загальна кількість надурочних годин за обліковий період визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період.

Для визначення годинної ставки для оплати надурочних годин необхідно місячний оклад працівника розділити на середньомісячне число годин за обліковий період, яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, встановленої з дотриманням вимог статей 50, 51 та 53 КЗпП.

При цьому середньомісячна кількість годин за обліковий період розраховується шляхом ділення норми тривалості робочого часу за обліковий період на кількість місяців в обліковому періоді.

Джерело : Газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI