Правила надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Правила надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є одним із видів соціальних оплачуваних відпусток.

Вона надається як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Підставою для надання такої відпустки за основним місцем роботи є оригінал листка непрацездатності, а за місцем роботи за сумісництвом — його копія, завірена печаткою за основним місцем роботи.
Дата початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначається за датою відкриття листка непрацездатності. Жінці оплачується 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох більше дітей та в разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.
Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів) Працівницям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 180 календарних днів (90 календарних днів — до пологів та 90 календарних днів — після пологів), яка також обчислюється сумарно і оплачується в розмірі повного заробітку незалежно від страхового стажу та місця роботи (абзац перший п.10 частини першої ст.30 Закону № 796-ХІІ).
Поняття «сумарна тривалість» у даному разі означає, що тривалість післяпологової відпустки коригується залежно від тривалості відпустки до пологів. Наприклад, якщо в загальному випадку (одна дитина, нормальні пологи) частина відпустки до пологів становила 65 календарних днів, то післяпологова частина дорівнюватиме 61 календарному дню. І навпаки, якщо допологова частина відпустки фактично перевищила 70 календарних днів, то, відповідно, частина відпустки після пологів скоротиться, щоб сумарно дорівнювати 126 календарним дням.
Якщо працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, вказаної в листку непрацездатності, то їй не потрібно писати заяву про надання такої відпустки. Наказ керівника також не потрібний, оскільки така відпустка надається за листком непрацездатності. Але якщо, припустимо, для зручності ведення кадровою службою обліку відпусток буде видано наказ про надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, це не вважатиметься порушенням.
Якщо вагітна працівниця бажає піти в зазначену відпустку пізніше дати її початку згідно з листком непрацездатності, вона має написати заяву, в якій вказати бажану дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Однак у такому разі майбутня мама втратить частину «декретних» виплат, оскільки їй за рахунок коштів Фонду соціального страхування будуть профінансовані лише дні фактичного перебування в такій відпустці. Натомість за період, коли вона працювала, їй буде виплачено заробітну плату. Чинним законодавством не передбачено одночасної виплати і заробітної плати, і допомоги по вагітності та пологах за один і той самий період.

Джерело : Газета "Зарплата&Кадри"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI