Працівники зможуть відмовитися розмовляти на роботі іншою мовою, аніж українська

Працівники зможуть відмовитися розмовляти на роботі іншою мовою, аніж українська

25 квітня 2019 Верховна Рада України схвалила в цілому Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» який закріпив статус української мови як єдиної державної (офіційної) мови в Україні.


Цим Законом регулюватиметься використання української мови у всіх сферах її вживання, у т. ч. й у сфері трудових відносин.
Зокрема, у ст. 20 Закону вказано:

  •  Ніхто не може бути змушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж українська, крім випадків:
  1.  обслуговування споживачів та інших клієнтів, які є іноземцями чи особами без громадянства;
  2.  створення юридичних, технічних, інформаційно-рекламних текстів та інших повідомлень і документів (у тому числі усних), адресатами яких є іноземці чи особи без громадянства, юридичні особи, органи і посадові особи іноземних держав і міжнародних організацій.
  •  Трудові договори в Україні укладаються державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад.

Таким чином, зазначені норми дозволяють працівникові відмовитися розмовляти на робочому місці іншою мовою, аніж українською (тобто, приміром, заява працівника про небажання говорити російською мовою на робочому місці буде цілком законною).
Також передбачено й відповідні адміністративні штрафи. Так, за порушення застосування вимог цього Закону загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (що наразі становить від 3 400 до 5 100 грн), а невикористання державної мови в ході робочого спілкування працівників державних органів, місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств — від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 400 до 6 800 грн).
Проте самі штрафи почнуть застосовувати лише через три роки після набрання чинності цим Законом.

Джерело : Газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI