Відпускні виплачуються у строки, передбачені законодавством, або «Сенсаційне» роз’яснення від Мінсоцполітики

Відпускні виплачуються у строки, передбачені законодавством, або «Сенсаційне» роз’яснення від Мінсоцполітики

Згідно зі ст. 115 КЗпП та ст. 21 Закону України «Про відпустки» відпускні працівнику виплачуються не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Це, звичайно ж, не новина. Але Мінсоцполітики в листі від 14.06.2019 р. № 920/0/206-19 надало роз’яснення, що на підставі заяви працівника роботодавець має право виплатити відпускні в інший строк, визначений між працівником та роботодавцем. Проте зловживати цим не варто, оскільки виплатити відпускні в інший строк можна лише у виняткових випадках. Йдеться про настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у стислі терміни, коли неможливо оплатити відпустку у строки, встановлені ст. 115 КЗпП.

Міністерство соціальної політики україни
лист

від 14.06.2019 р. N 920/0/206-19

Щодо строків виплати відпускних

Директорат норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України розглянув ваш лист і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про відпустки" черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Щорічна відпустка працівнику має надаватись згідно із затвердженим графіком відпусток і оплачуватися не пізніше ніж за три дні до її початку відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України та частини першої статті 21 Закону України "Про відпустки". Лише у виняткових випадках, у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у стислі терміни, коли неможливо оплатити відпустку у вищезазначені строки, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за таку відпустку в терміни, визначені між працівником та роботодавцем. Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм. 

Керівник експертної групи з питань
оплати праці у бюджетній сфері та
грошового забезпечення Директорату                                                                                    А. Литвин

Джерело: ТОВ "ПРОФЕСІЙНІ ВИДАННЯ" Рубрика "Новини"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI